Berlin zna da Kijev provocira sukob na istoku Ukrajine

© REUTERS / Fabrizio BenschPredsednik Ukrajine Petro Porošenko i nemačka kancelerka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za medije u Berlinu
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko i nemačka kancelerka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za medije u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Berlin sa povećanom zabrinutošću prati pogoršanje situacije na istoku Ukrajine, jer shvata da je krivica za ono što se dešava umnogome na Kijevu, piše „Zidojče cajtung“ pozivajući se na izvore u nemačkoj vladi.
Pogled na zgradu Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi. - Sputnik Srbija
Rusija poziva Kijev da hitno prekine rat u Donbasu

Prema podacima kojima raspolaže Nemačka, a koje su delom zasnovane na izveštajima misije OEBS-a, upravo ukrajinski vojnici sada pokušavaju da pomere liniju fronta u svoju korist. Nemački vladini krugovi veruju da Kijev svesno pokušava da poveća tenzije u nadi da će eskalacija sukoba pomoći da se osujete planovi predsednika SAD Donalda Trampa za ublažavanje antiruskih mera, navodi „Zidojče cajtung“.

„Berlin shvata da će Porošenko ići na sve da bi sprečio ukidanje sankcija Rusiji“, piše autor članka.

Istovremeno je nemačka vlada zabrinuta da bi kalkulacije Kijeva mogle da dovedu do suprotnog rezultata. Tako bi Tramp mogao da ublaži sankcije bez obzira na situaciju na istoku Ukrajine. A tada će Kijev će udvostručiti svoje probleme: Rusija će imati prednost, a sukob će rasplamsati sa obnovljenom snagom, ističe list.

„Da li je moguće, uzimajući u obzir takav rizik, da se Ukrajina odvrati od planiranih provokacija? Na ovo pitanje Berlin još nije spreman da odgovori?“, zaključuje autor.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala