Evroposlanici traže hrvatsku federalnu jedinicu u BiH

© Flickr / European ParliamentEvropski parlament
Evropski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatske poslanice u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica, Željana Zovko, Ivana Maletić i Marijana Petir predložile su amandman na rezoluciju koji je sačinio izvestilac za BiH Kristijan Dan Preda i predložile da se BiH reformiše na principima federalizma.

„Buduća ustavna reforma treba da uzme u obzir principe federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja i da preduzme mere da se pojednostavi kompleksna institucionalna struktura kako bi se smanjili troškovi i povećala funkcionalnost države“, navodi se u amandmanu, prenosi RTRS.

Francuska zastava na pola koplja ispred Evropskog parlamenta - Sputnik Srbija
Hrvati postoje da bi kočili Srbiju

U amandmanu koji su predložili sa kolegama iz Poljske i Slovačke, Evropski parlament bi trebalo da pozove međunarodnu zajednicu da pokrene razgovore o ustavnim reformama u BiH.

„Pozivamo međunarodnu zajednicu da pokrene razgovore o neophodnim ustavnim reformama koje će obezbediti funkcionalnost i stabilnost BiH. Naglašavamo da je ključno uvesti mehanizam koji će obezbediti jednaka prava svim konstitutivnim narodima, u tom smislu je moguća federalizacija zemlje“, stoji u tekstu amandmana.

RTRS navodi da je ranije danas i u Mostaru, na sednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) predsednik Glavnog saveta HNS-a Božo Ljubić podsetio na deklaraciju o reformi BiH na principima federalizma, koju su usvojili na prošlom zasedanju. Ljubić kaže da je cilj federalna jedinica sa hrvatskom većinom.

„Cilj je administrativno-teritorijalna reorganizacija koja će, naravno, uključivati i federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom. To je naš trajni cilj od koga ne odustajemo“, rekao je Ljubić.


Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala