Holandija ne zna da dešifruje ruske podatke o MH17

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaIzveštaj holandske komisije o uzrocima pada aviona Boing 777 na liniji MH17
Izveštaj holandske komisije o uzrocima pada aviona Boing 777 na liniji MH17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
U saopštenju holandskog javnog tužilaštva koji list citira, navodi se da su podaci o snimcima sa radara navodno dati u formatu koji ne odgovara međunarodnim standardima.

 

Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija
Rusija: Holandija ignoriše ruske dokaze o istrazi MH17

Holandski istražitelji još uvek nisu uspeli da dešifruju podatke sa radara koje je dostavila Moskva u okviru istrage nesreće malezijskog aviona „boing“ na letu MH17 iznad Donbasa, piše austrijski list „Standart“.

„Da bi se bolje razumelo šta je prikazano na radarskim snimcima, potrebne su dodatne informacije“, rekao je predstavnik tužilaštva.

Prema informacijama holandskih medija, istražitelji su tražili od Moskve da ponovo pruži informacije u obliku koji je pogodniji za dešifrovanje.

Zajednička istražna grupa (JIT) u septembru prošle godine objavila je preliminarni izveštaj u kojem se navodi da je „boing“ oboren raketom serije 9M38 koja je ispaljena iz protivavionskog raketnog sistema „Buk“ i daje se tačna lokacija njenog lansiranja — polje u blizini sela Prvomajsko, koje je, prema podacima istražitelja, bilo pod kontrolom ustanika.

Olupina malezijskog boinga MH17 - Sputnik Srbija
Zaharova: Stav Holandije o MH17 je „apsurd na kvadrat“

Koncern „Almaz—Antej“, koji je proizvođač PVO raketnih sistema „Buk“, saopštio je da je sproveo već tri eksperimenta koji potvrđuju verziju lansiranja sa drugog mesta — iz pravca sela Zaroščensko, koje je pod kontrolom ukrajinske vojske.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Moskva ima razloga da sumnja u objektivnost nalaza JIT. Ruska strana i dalje nastavlja da smatra metode rada istražne grupe netransparentnim i pristrasnim, saopštilo je ministarstvo i istaklo je neprihvatljivo ignorisanje važnih objektivnih informacija koje je dostavila ruska strana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala