Tramp zabranio izbeglicama ulazak u SAD

© REUTERS / Abdalrhman IsmailEvakuacija civila iz istočnog Alepa.
Evakuacija civila iz istočnog Alepa. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp je izvršnom naredbom stavio van snage nacionalni program za sirijske izbeglice i suspendovao program izdavanja viza.
Predsednik SAD Donald Tramp potpisuje ukaze u Ovalnoj sobi Bele kuće u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Tramp potpisuje ukaz o „velikom restrukturiranju“ američke vojske

Sistem koji je bio na snazi u mandatu kabineta Baraka Obame Tramp je okarakterisao kao štetan, a vizni aranžmani su ukinuti uz obrazloženje da je takva odluka neophodna dok se ne naprave „značajne promene“ u američkom programu readmisije.

„Ovim proglašavam da bi ulazak više od 50.000 izbeglica u fiskalnoj godini 2017. bio štetan po interese Sjedinjenih Američkih Država, kao i da će svaki slučaj koji bude bio sumnjiv biti rešen prema dodatnim admisionim propisima koje budem odredio, u nacionalnom interesu“, navodi se u tekstu izvršne naredbe.

U njoj se takođe navodi da će zahtevi za vize biti pauzirani do četiri meseca. U tekstu se ne pominje stvaranje sigurnih zona u Siriji.

Ipak, izbeglički status će biti garantovan sirijskim državljanima, ali će prioritet pri selekciji biti religija, uz signaliziranje da će izbeglice hrišćanske veroispovesti biti povlašćene.

„Da ste bili muslimani, mogli ste da dođete ovde, ali ako ste hrišćanin, to je bilo potpuno nemoguće, iz nefer razloga… Mnogo su glava više oni odsekli od hrišćana“, rekao je Tramp. 


Izvor: B92

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala