Prištinski mediji: Vašington pravi vojsku Kosova

© AFP 2023 / ARMEND NIMANISpomenik Bilu Klintonu u Prištini
Spomenik Bilu Klintonu u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prištinski mediji tvrde da nova američka administracija smatra da Kosovo treba da formira vojsku i da očekuje da će Beograd priznati nezavisnost Kosova pre ulaska u EU.

Sa dolaskom nove administracije predsednika Donalda Trampa, politika SAD prema Kosovu ostaje ista, navode kosovski mediji.

Balkan i uticaj SAD - Sputnik Srbija
„Tramp će Balkan da prepusti Putinu“

Televizija „Kljan Kosova“ tvrdi da je, u delu dokumenta od 56 strana koji se odnosi na američku odbrambenu reformu, novi ministar odbrane SAD Džejms Matis napisao da Kosovo treba da formira svoju vojsku i da se veruje da će „Srbija priznati Kosovo pre nego što obe zemlje uđu u EU“.

Kako navodi prištinska televizija, on je napisao da je Kosovo primer koji pokazuje šta se može desiti kada međunarodna zajednica predvođena SAD radi na zaštiti vrednosti i svojih interesa i da će biti predloženo smanjenje broja trupa u skladu sa situacijom na terenu, ali da je zasad Kfor odlučan da osigura bezbednost u regionu.

„Pre nego što se smanji broj američkih vojnika na Kosovu, bezbednosne snage Kosova treba da dobiju mandat za unutrašnju sigurnost i teritorijalnu zaštitu, za šta su neophodne ustavne promene, uz podršku skupštine“, napisao je Matis, tvrdi „Kljan Kosova“.

Matis je pohvalio odnos EU prema Beogradu i Prištini, dodajući da se očekuje da Beograd prizna nezavisnost Kosova pre ulaska u Uniju.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala