Litvanija i Poljska neće dozvoliti tajne zatvore CIA

© Fotolia / TonyRecenaZatvorske zidine i kula
Zatvorske zidine i kula - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljska i Litvanija saopštile su da Amerikancima neće dozvoliti da grade tajne zatvore na njihovim teritorijama, ukoliko predsednik SAD oživi stari program CIA koji je omogućavao držanje i ispitivanje zatvorenika u inostranstvu, javlja Rojters.

I Litvanija i Poljska su bliske saveznice SAD i nekada su dozvoljavale prisustvo tajnih zatvora na svojoj teritoriji, koji su korišćeni za vreme rata protiv terorizma nakon 11. septembra 2001. godine, pod predsednikom Džordžom Bušom.

Godine 2012. u proseku je 157 osoba bilo smešteno na 100 realnih zatvorskih mesta, a Srbija je zbog toga bila na poslednjem mestu prema podacima Saveta Evrope. - Sputnik Srbija
CIA plaćala Rumuniji milione za tajne zatvore?

Zvaničnici SAD su rekli da postoji šansa da će Tramp narediti reviziju programa, usled koje bi on mogao biti obnovljen. Slični zatvori nalazili su se u Rumuniji, Tajlandu i Avganistanu.

Na pitanje da li bi njena vlada pristala da ponovo dozvoli prisustvo zatvora na svojoj teritoriji, premijerka Poljske Beata Šidlo je rekla: „Nema predloga i nemamo prostora za zatvore“.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičijus, izjavio je za Rojters da je njegova država spremna za saradnju sa SAD oko svih strateških problema, ali da ljudska prava moraju biti poštovana.

„Mučenje ljudi nije moguće po međunarodnom pravu, ne samo na pravnom polju, već i moralnom“, rekao je on.

„Ne verujem da bilo bi koja civilizovana država trebalo da koristi ovakve metode. To nije samo moj lični stav, već i stav moje države“, dodao je on.

 

Izvor: Tanjug 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala