Tramp: Za sada je rano govoriti o ukidanju sankcija Rusiji (video)

© REUTERS / Shannon StapletonDonald Tramp na konferenciji 11. januar 2017. godine
Donald Tramp na konferenciji 11. januar 2017. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je za sada rano govoriti o ukidanju sankcija Rusiji.

Tramp je tokom zajedničke konferencije sa britanskom premijerkom Terezom Mej izjavio da se nada da će njegovi odnosi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom biti „fantastični“ i da očekuje zajedničku borbu protiv terorizma. 

Američkog predsednika su pitali da li će razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da li je spreman da ukine sankcije Rusiji.

„Koliko mi je poznato, poziv Putinu je planiran, videćemo šta će od toga biti. Što se tiče sankcija, za sada je rano o tome govoriti, ali nadamo se da ćemo imati dobre odnose sa svim zemljama“, rekao je Tramp.

„Nema garancija, ali ako možemo to da postignemo, to će biti veoma pozitivno“, ocenio je američki predsednik.

„Nadam se da ćemo imati fantastične odnose. To je moguće. Moguće je i da neće biti tako. Videćemo. Veoma čvrsto i odlučno ću predstavljati američki narod. Ako budemo imali odlične odnose sa Rusijom i drugim zemljama, ako zajedno budemo progonili DAEŠ, koji je neophodno zaustaviti, to je zlo koje je neophodno zaustaviti, to je dobro, a ne loše. Kako će se razvijati odnosi moći ću da vam kažem kasnije“, rekao je Tramp.

Britanska premijerka je, međutim, rekla da će Velika Britanija u Evropskoj uniji insistirati na tome da sankcije Rusiji ostanu na snazi dok ne budu ispunjene odredbe Minskog sporazuma o rešavanju krize u Ukrajini. 

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp govori na mitingu u Ešvilu u Severnoj Karolini - Sputnik Srbija
Tramp ukida sankcije Rusiji?

Britanija ima pravo na samoopredeljenje 

Sjedinjene Američke Države poštuju pravo Velike Britanije na samoopredeljenje, izjavio je američki predsednik.

Prema rečima američkog predsednika, dve zemlje povezuju „posebni odnosi, koji nikada nisu bili čvršći nego sada".

Uoči razgovora Tramp i Mejova su se fotografisali ispred kamene biste Vinstona Čerčila. Tokom foto-sesije Tramp je izjavio da je za njega čast da u pozadini ima istaknutog lidera Velike Britanije.

Tereza Mej je prvi inostrani lider koji je posetio SAD posle Trampove inauguracije. Prošle godine Britanci su glasali na referendumu za izlazak iz Evropske unije.

Zatvor Gvantanamo - Sputnik Srbija
Neka Tramp razmotri metode ispitivanja osumnjičenih

Metode ispitivanja terorista 

Govoreći o borbi protiv terorizma, Donald Tramp je izjavio da će onemogućiti Pentagon da primenjuje mučenje protiv osumnjičenih za terorizam.

Ranije ove sedmice u medijima se pojavio nacrt izvršnog ukaza američkog predsednika koji podrazumeva vraćanje „proširenim“ metodama ispitivanja, koje uključuje i inscenaciju utapanja. Bela kuća nije, međutim, potvrdila da takav dokument postoji.

Novi ministar odbrane Džejms Matis, šef CIA Majk Pompeo, predsednik Predstavničkog doma SAD Pol Rajan i niz drugih uticajnih činovnika i političara izjavili su da su mučenja nezakonita i da ne podležu razmatranju.

„Matis je izjavio da on ne veruje obavezno u mučenja, utapanja ili, kako bi to još moglo da se nazove, u proširena ispitivanja. Ja nisam obavezno saglasan sa tim, ali moram da vam kažem da će on na kraju izaći sa mojim mišljenjem, jer mu ja dajem ovlašćenja za to“, rekao je Tramp.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala