Izetbegović: Imamo obavezu da tražimo reviziju tužbe protiv Srbije

© AFP 2023 / Amel EmricPredsedavaući Predsednišva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović
Predsedavaući Predsednišva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bosna i Hercegovina ima pravo da završi svoje procese i da traži pravdu u odnosu na susedne zemlje, izjavio je danas bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.
Predsedavaući Predsednišva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Izetbegović: Sve ću Nikoliću reći u lice ako dođe u Sarajevo

On smatra da se bespotrebno diže tenzija kada je reč o mogućoj reviziji postupka koji se vodio pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

„Bitno je to da li imamo čoveka sa tzv. legitimacijom koji može da preda zahtev za reviziju i zastupa BiH. To je Sakib Softić koji je akreditovan i koji je vodio i prvi proces. Neki se sa tim ne slažu, ali o tome neće odlučivati vlasti BiH, nego se radi o procesu koji treba da bude završen pred sudom“, rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, bespotrebno se dižu tenzije jer se ne radi ni o kakvoj novoj tužbi, nego o završetku procesa i Softić ima pravo i obavezu da taj proces i završi.

Kako je Izetbegović rekao novinarima u Travniku, postavlja se i pitanje ima li novih elemenata bitnih za taj postupak, prenosi „Hina“.

Međunarodni sud pravde je 2007. godine presudio da Srbija nije kriva za učestvovanje, saučesništvo ili pomaganje u genocidu u BiH, a rok za eventualno pokretanje postupka revizije ističe u februaru ove godine, podseća „Fena“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala