Tramp tek treba da zasluži voštanu figuru (video, foto)

© Dragan Marković Palma - lična arhivaDragan Marković Palma u SAD na inauguraciji Donalda Trampa
Dragan Marković Palma u SAD  na inauguraciji Donalda Trampa - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Najvažnije je da nema više — Amerika i Engleska biće zemlja proleterska. Sad ima — Amerika i Rusija, to je budućnost. Za takvu budućnost se zalažem“, kaže za Sputnjik Dragan Marković Palma.

Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije i gradonačelnik Jagodine, kaže za Sputnjik da se na inauguraciji novog američkog predsednika Donalda Trampa nalazio na 25-30 metara od govornice.

Marković, koji je bio jedini političar iz Srbije na Trampovoj inauguraciji, priča da je na njega poseban utisak ostavio Trampov govor, iz koga je zaključio da će biti manje ratova u svetu jer će Amerikanci čuvati svoje, a ne tuđe granice, kao i da će se boriti za veću ekonomsku saradnju među državama, kao i da se prema drugim državama neće ponašati kao što su se ponašali prethodnih godina.

Amerika i Engleska…

„Neće se više baviti smenom predsednika država koji su godinama na vlasti i poštovaće narodnu volju, tako da mi kao država Srbija možemo da očekujemo dobru saradnju u narednom periodu. Najvažnije je da nema više — Amerika i Engleska biće zemlja proleterska. Sad ima — Amerika i Rusija, to je budućnost. Ja se za takvu budućnost zalažem — Amerika i Rusija“, rekao je Dragan Marković Palma.

© Dragan Marković Palma - lična arhivaDragan Marković Palma u SAD
Dragan Marković Palma u SAD - Sputnik Srbija
Dragan Marković Palma u SAD

Kad je reč o ceremoniji inauguracije, Tramp je dobio najveći aplauz dok se najviše zviždalo Hilari Klinton, navodi naš sagovornik. Bivši predsednik SAD Džordž Buš Mlađi dobio je najburniji aplauz posle Trampa, dok su prisutni izviždali i Baraka Obamu i Bila Klintona.

Promene koje će doći sa Trampom, prema Markoviću, dovešće do veće primene prava u međunarodnim odnosima, a ne sile, kao što je bilo za vreme prethodnih administracija. Međutim, u startu se ne mogu očekivati neke nagle promene američke politike.

CIA snajka, CIA…

Tokom boravka u Vašingtonu, Dragan Marković Palma se sreo sa bivšim zamenikom CIA za Balkan Stivenom Majerom, kome je rekao da Interpol primenjuje dvostruke aršine na Balkanu, odnosno da se u slučaju Ramuša Hardinaja ne poštuju propisi Interpola.

© Dragan Marković Palma - lična arhivaDragan Marković Palma
Dragan Marković Palma - Sputnik Srbija
Dragan Marković Palma

„Rekao sam mu da ukoliko je njegova služba dobro radila, trebalo je da dođe do zaključka da za sve što se dešavalo na Kosovu nisu krivi samo Srbi i on sve to vrlo dobro zna. Mislim da smo mi izgubili medijski rat i da je trebalo da se drugačije ponašamo. Amerika je zemlja sa najviše lobista i Albanci su dobro lagali kako su Srbi krivi za sve, a u stvari, mi smo bili žrtve rata i progona Albanaca, Amerike i NATO-a“, kaže Marković.

On dodaje da mu je bivši zamenik direktora CIA dao neke informacije za koje nije znao, a ono što je važno je da „moramo biti jedna od prvih država koje će sarađivati sa novom administracijom“.

Tokom boravka u SAD, Marković se sastao i sa predsednikom vašingtonske privredne komore Vinsentom Orindžom, ambasadorom Srbije U SAD Đerđom Matkovićem, a jedan od glavnih domaćina bio mu je kongresmen iz Alabame Robert Aderholt, koji je zadužen za Balkan. On je obećao da će posetiti Srbiju.

Posao od četiri miliona

Dragan Marković Palma učestvovao je i na balu Svetske organizacije pobratimskih gradova, sa članstvom 600 gradova iz SAD i 2.300 iz ostatka sveta, i bio jedan od četvoro govornika na toj manifestaciji.

Bivša ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik i Dragan Marković Palma
Bivša ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik i Dragan Marković Palma - Sputnik Srbija
Bivša ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik i Dragan Marković Palma

Razgovarao je i sa predsednikom te organizacije Stivenom Kinlijem, koji je obećao da će doći u Jagodinu gde će se potpisati sporazum o bratimljenju. Imao je i sastanak sa novom gradonačelnicom Vašingtona Murijel Bouzer i još nekoliko gradonačelnika iz SAD, kao i sa nekoliko privrednika sa kojima se dogovorio da dođu u Srbiju u maju ili u junu ove godine.

„Sa mnom u delegaciji bila su i dva privrednika iz Jagodine, a jednom od njih — reč je o direktoru fabrike ’Kambera‘, koja proizvodi aluminijsku stolariju —obezbedio sam sastanak i on je ugovorio posao od četiri miliona dolara. Trebalo bi da za zgradu od 70 spratova napravi aluminijsku stolariju, tako da je to jedan od najvećih poslova koje je napravio neko ko je putovao kao član delegacije države Srbije“, kaže lider gradonačelnik Jagodine.

Prema njegovim rečima, gradonačelnike i privrednike iz SAD trebalo bi kad dođu u Srbiju da primi predsednik Vlade, a tom sastanku trebalo bi da prisustvuje i najmanje 30 gradonačelnika iz naše zemlje.

Sav taj džez

Voštana figura Vladimir Putina u muzeju u Jagodini - Sputnik Srbija
Putin u Muzeju voštanih figura u Jagodini (foto)

„Nisam bio u Americi samo kao predstavnik Jagodine, nego sam sebi dao za pravo da predstavljam Srbiju i mislim da sam to uradio na najbolji mogući način. Kad sam govorio na balu, pozdravio sam taj skup u ime predsednika Vlade“, kaže naš gradonačelnik Jagodine.

Tokom bala Svetske organizacije pobratimskih gradova, Marković se sastao i sa bivšom ambasadorkom SAD u Beogradu Meri Vorlik koja je, kako kaže, pohvalila Srbiju. Prema njegovim rečima, na tom balu plesao je sam uz džez muziku.

Iako je veoma zadovoljan boravkom u Vašingtonu, Dragan Marković Palma kaže da još nije planu izrada voštane figure novog američkog predsednika.

„Ne mogu ja gde god da odem da posle pravim voštane figure novoizabranih predsednika. Taj novoizabrani predsednik prvo mora da pokaže da poštuje ustavno uređenje države koja se zove Srbija i da tamo gde se odlučuje o Srbiji ne budu privilegovani oni koji su protiv nas. Zato smo napravili voštanu figuru Vladimira Putina jer on je pokazao, ne da pomaže Srbiji, nego da je istina na srpskoj strani“, zaključio je Dragan Marković Palma.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala