Sirijski ustav: Predsednik nema pravo da raspusti Parlament

© AFP 2023 / George Ourfalian Sirijska zastava u Alepu
Sirijska zastava u Alepu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predlog ustava Sirije, koji je dat na pregovorima u Astani, učvrstiće vladavinu međunarodnog prava i međunarodnih sporazuma koji nisu u skladu sa unutrašnjim zakonom zemlje, navodi se u tekstu u koji je Sputnjik imao uvid.

Nacrt ustava Sirije predviđa sedmogodišnji predsednički mandat i mogućnost izbora šefa države na još jedan rok, sledi iz dokumenta.

Predsednik Sirije ima pravo da organizuje referendum o važnim pitanjima za državu, ali ne može da raspusti Parlament.

Ustavom se zabranjuje oružanim snagama republike da se mešaju u politiku i vode akcije protiv naroda.

„Oružane snage se nalaze pod nadzorom društva i štite Siriju i celovitost njene teritorije, ne mogu se koristiti kao sredstvo progona građana niti se mešaju u političku sferu interesa, nemaju ulogu u predaji vlasti“, navodi se u dokumentu.    

Crveni trg - Sputnik Srbija
Rusija Amerikancima: Procenite posledice svoje politike u Siriji

Ustav proširuje i nadležnosti Parlamenta.

„Narodna skupština dobija sledeće nadležnosti: rešavanje pitanja rata i mira, impičment predsednika, imenovanje ustavnog suda, imenovanje i smenu guvernera narodne banke“, navodi se u tački 44.    

Što se tiče jezika, kurdski jezik postaje ravnopravan sa arapskim jezikom u područjima gde su Kurdi većina i dopušta se mogućnost promena državnih granica referendumom.

„Arapski jezik je zvanični jezik. Korišćenje zvaničnog jezika se određuje zakonom. Organi lokalne samouprave Kurda koriste arapski i kurdski jezik ravnopravno“, navodi se u dokumentu.  

„Tačke međunarodnog zakona i međunarodni sporazumi koje je zaključila Sirija neodvojivi su deo pravnog sistema“, navodi se u jednoj od tački dokumenta.

„U slučaju da se u određenim međunarodnim sporazuma nalaze tačke koje nisu u skladu sa postojećim zakonom koriste se tačke međunarodnog dogovora“, navodi se u tekstu.   

„Ne dozvoljava se gubitak teritorije Sirije, promena državnih granica Sirije može samo putem opšteg referenduma, uz učešće svih građana i voljom sirijskog naroda“, navodi se u desetoj tački dokumenta.    

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala