Ima li nešto što on ne finansira?

© REUTERS / Luke MacGregorPoslovni magnat Džordž Soroš u Londonu
Poslovni magnat Džordž Soroš u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Reklamiran od strane mejnstrim medija i organizatora kao spontani, običan protest u znak podrške pravima žena i drugim progresivnim stvarima, Ženski marš na Vašington privukao je 21. januara više od 500.000 ljudi na ulice glavnog grada SAD.

Malo je verovatno da je iko od okupljenih znao da je više od 50 grupa uključenih u formiranje marša dobilo finansijska sredstva od milijardera Džordža Soroša.

Preliminarna istraživanja koja su sproveli alternativni mediji pokazuju da je Soroš obezbedio sredstva za najmanje 56 „partnera“ Marša, uključujući i „ključne partnere“ kao što su „Savet za odbranu nacionalnih resursa“, koji se protivi politici predsednika Donalda Trampa o zaštiti životne sredine, i „Planirano roditeljstvo“, koji se protivi Trampovom stavu o abortusu.

​Sorošev Fond za otvoreno društvo objavio je saopštenje kao odgovor na ove tvrdnje, negirajući da je finansirao proteste kao odgovor na izbor Trampa.

„Bilo je mnogo lažnih izveštaja da je Džordž Soroš finansirao proteste nakon predsedničkih izbora u SAD. Nema istine u ovim izveštajima. Mi podržavamo širok spektar organizacija, uključujući i one koje podržavaju žene i manjine kojima su istorijski osporavana jednaka prava. Mnoge od njih su zabrinute zbog političkih promena koje su pred nama. Ponosni smo na njihov rad. Mi, naravno, podržavamo pravo svih Amerikanaca na mirno okupljanje i pisanje peticija svojoj vladi kao vitalni i ustavom garantovani stub funkcionalne demokratije“, navodi se u saopštenju Fonda za otvoreno društvo.

Očigledno je da izjava nije uspela da odgovori na osnovne tvrdnje da Sorošev novac ulazi u blagajnu „partnera“ marša. Da li je propust bio slučajan ili dvoličan ostaje nejasno, međutim spisak ličnosti povezanih sa Ženskim maršom i uključenih u njega naveden na sajtu grupe liči na nabrajanje osoba sa Soroševog platnog spiska.

​Na primer, aktivista Hari Belafonte imenovan je kao počasni kopredsedavajući. Belafonte sedi u upravnom odboru Projekta za unapređenje, koji je dobio značajna sredstva od četvoro osnovnih primalaca novca iz izborne grupe za reformu Fonda izborne administracije. Fond je dobio najmanje 5,1 milion dolara od Instituta za otvoreno društvo. Belafonte je, takođe, osnovao Grupu za okupljanje za pravosuđe, koja je primalac brojnih donacija Soroševog Fonda za otvoreno društvo.

​Fond za otvoreno društvo podržao je čak i njujoršku produkciju predstave u kojoj glavnu ulogu igra Belafonte, pod naslovom „Oslobođen“, o osuđenicima na smrt. Soroševa fondacija finansijski je sponzorisala niz diskusija posle predstave.

Marš su predvodile četiri osobe:

Tamika D. Malori, koja je „blisko sarađivala sa Obaminom administracijom kao zastupnik za pitanja građanskih prava, jednakih prava žena, zdravstvenu zaštitu, oružanog nasilja i lošeg postupanja policije“.

Karmen Peres, bivša izvršna direktorka Belafonteovog Okupljanja za pravdu (koje finansira Soroš).

Linda Sarsur, koji radi kao „izvršna direktorka Arapsko-američkog udruženja Njujork, suosnivač Muslimana za Fergusona i članica Lige pravosuđa Njujorka.“

​Bob Bland, izvršni direktor „Manufakture Njujorka“ društvenog preduzeća „za reviziju mode i stvaranje novog, vertikalno-integrisanog poslovnog modela koji će transformisati proizvodnju odeće i tekstila za 21. vek.“

Takođe, na spisku „partnera“ marša vrebaju agresivno proklintonovske grupe, kao što je „Muv on“.

Među drugim grupama su „Američka unija za civilne slobode“, „Centar za ustavna prava“, „Kod pink“, „Zeleno za sve“, „NARAL Pro-čojs“, „Narod za američki način“, „Južni pravni centar za siromaštvo“ i „350.org“, od kojih su mnogi dobili Sorošev novac.

​Nema sumnje da je Soroša uznemirila Trampova izborna pobeda.

U novembru 2016. objavljeno je da je održao trodnevnu konferenciju u Vašingtonu na kojoj su razmatrani načini za odupiranje ekonomskim i političkim promenama koje će doći sa Trampom na položaju predsednika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala