Nikolić za Sputnjik: Priština pokušala da uvuče EU u priču o nezavisnosti

Dijalog u Briselu na najvišem nivou
Dijalog u Briselu na najvišem nivou - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Briselu je večeras završen sastanak delegacija Beograda i Prištine na najvišem nivou, uz dogovor da se razgovori sutra nastave, izjavio je za Sputnjik predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je na sastanku predstavljao Srbiju sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Postignut je dogovor da predstavnici Srbije i privremene administracije u Prištini zajedno sa predstavnicima EU nastave sutra razgovore u Briselu.

Kako saznaje Sputnjik, delegacije, koje su pored predsednika i premijera Srbije činili i kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Isa Mustafa, iznele su dijametralno suprotstavljene stavove od kojih ne odustaju.

Nikolić u Briselu: Ko bi da ratuje, dabogda mu se ratovalo u glavi (foto)

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić detaljno su izneli sve probleme koje Priština pravi neispunjavanjem dogovorenih obaveza. Ponovili su da specijalne jedinice Prištine nemaju šta da traže na Severu Kosova, kao što ni Srbija ne insistira da na Kosovu i Metohiji ima svoju vojsku.

Kako Sputnjik saznaje, Nikolić je rekao kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju da nije siguran da će se sastajati pošto postoje ozbiljne optužbe da je počinio ratne zločine.

Nikolić je insistirao da kažu kakva je naređenja imala specijalna jedinica, kako da zaustavi voz, i dobio je odgovor da je to bilo prepušteno komandantu jedinice na terenu. Na primedbu da je voz bio provokacija i tvrdnju Tačija da je voz bio ruska donacija, Nikolić je rekao da je njihova tvrdnja kako je Kosovo nezavisna država takođe provokacija, podsetivši na spaljene crkve, porušena srpska groblja i drugo.

Predsednik Nikolić je u kratkoj izjavi za Sputnjik rekao da Priština nije na sastanku iznela zahteve za nezavisnost.​

„Priština nije iznela zahtev da priznamo nezavisnost, to tretiraju kao gotovu stvar. Pokušali su da uvuku EU u priču, tvrdnjom da nećemo biti u Uniji ako ne priznamo nezavisnost. Rekao sam — dobro, nećemo biti. Mogerinijeva je, međutim, rekla da takav zahtev ne postoji i bila je objektivna sve vreme“, rekao je Nikolić zaključivši da je u osnovi zaustavljena eskalacija nemira.

Vučić: Dogovorena serija dijaloga, da se spusti lopta

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa visokom delegacijom iz Prištine, a uz podršku EU, dogovoreno da se nastavi serija dijaloga na visokom nivou, kao i da se „spusti lopta“ u izjavama zvaničnika.

Vučić je u izjavi novinarima posle sastanka rekao da je dijalog bio izrazito težak i da su određene stvari postignute kroz otvoren razgovor o stvarima u kojima su stavovi izrazito suprotni.

„Uspeli smo, uz podršku EU, da dogovorimo nastavak dijaloga, seriju dijaloga na visokom nivou u narednom periodu. Dogovor je takav i da svi spustimo loptu i da pokušamo da se odgovorno ponašamo i da ili o tome ne govorimo ili da govorimo na ozbiljniji način, ne govoreći ništa loše o drugoj strani“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će, kada je reč o Beogradu, lično zamoliti svakog ministra i državnog funkcionera da se tako ponaša i dodao da veruje da će Beograd svoju reč da održi.

​„To je važno jer ljudi obično potcenjuju naš dijalog, a ja sam siguran da sutra ili dan posle toga teško da će moći da se dogode neke teške stvari kakve su se dešavale prethodnih dana i nedelja, koje smo mi na sasvim različite načine videli“, rekao je Vučić.

On je rekao da veruje da je takvo ponašanje dobro za našu budućnost, jer bez razgovora, kako je rekao, idemo u ćorsokak i sve veće probleme.

„Ovo je bio dobar korak. Uvek sam govorio da su razgovori lekoviti i da mnogo znače, čak i da kada ne donesete neki novi sporazum. I takav razgovor je dobar jer time štitimo ljude na terenu, bilo da su Srbi ili Albanci“, rekao je Vučić.

Premijer je konstatovao da to pokazuje i da smo u stanju da razumemo štetu koju jedni drugima možemo da nanesemo i koja je nepotrebna.

„Verujem da možemo na svaki način u budućnosti to da izbegnemo“, zaključio je premijer.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala