Nema vojnog rešenja sirijske krize, pregovori se nastavljaju

© AP Photo / Sergei GritsSirijski pregovori u Astani, Kazahstan, 23. januara astana sirija pregovori
Sirijski pregovori u Astani, Kazahstan, 23. januara astana sirija pregovori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Države-garanti za sirijsko pitanje, Rusija, Iran i Turska, dogovorile su stvaranje mehanizma za poštovanje prekida vatre u Siriji, navodi se u saopštenju koje je pročitao šef diplomatije Kazahstana Kajrat Abdrahmanov na kraju sastanka o rešavanju sirijske krize u Astani.
Sastanak o Siriji u Astani - Sputnik Srbija
Rusija, Iran i Turska dogovorili mehanizme praćenja primirja u Siriji

„Doneta je odluka da se stvori trostrani mehanizam pomoću kojeg će se pratiti poštovanje režima prekida vatre i odsustvo provokacija“, rekao je Abdrahmanov.

U dokumentu se navodi da su Iran, Turska i Rusija potvrdili spremnost da nastave borbu protiv DAEŠ-a i Nusra Fronta i njihovo odvajanje od ostatka naoružane opozicije.

U saopštenju se navodi da su tri države privržene suverenitetu i celovitosti Sirije.

„Potvrđujemo privrženost principima suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne celovitosti Sirije“, istakao je Abdrahmanov.

„Sigurni smo da vojnog rešenja sirijskog pitanja nema. Rešenje je moguće samo tokom političkog procesa na osnovu rezolucije SB UN 2254“, naveo je kazahstanski ministar.

Pored toga, strane su naglasile da je sastanak u Astani pokazao da je to efikasna forma dijaloga između sirijskih vlasti i sirijske opozicije.

U saopštenju se navodi da je naoružana opozicija podržala nastavak pregovora, koji će biti održani narednog meseca u Ženevi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala