Asadova sudbina neće biti predmet pregovora u Astani

© AFP 2023 / JOSEPH EIDBaner sa likom Bašara el Asada u Damasku, Sirija
Baner sa likom Bašara el Asada u Damasku, Sirija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sudbina sirijskog predsednika Bašara el Asada neće biti predmet sutrašnjih pregovora u Astani, već će glavni zadatak biti uspostavljanje primirja i prekid krvoprolića u zemlji, izjavio je predstavnik delegacije opozicije Jahja el Aridi.

„Opozicija se ne bori protiv državnih institucija već protiv jednog čoveka. Opozicija je u potpunosti podređena očuvanju državnih institucija. Međutim, Bašar je drugo pitanje“, rekao je Aridi.

On je takođe istakao da je opozicija spremna da direktno razgovara sa predstavnicima Damaska, iako je spremna i na dijalog putem posrednika, kako bi se postiglo primirje i zaustavilo krvoproliće.

Grad Astana, Kazahstan - Sputnik Srbija
Rusija, Turska i Iran za konačno rešenje u Siriji?

I stalni predstavnik Sirije pri UN Bašar el Džafari tvrdi da će glavni zadatak pregovora biti uvođenje dugoročnog primirja, ali i razdvajanje terorističkih grupacija poput DAEŠ-a i Nusra fronta od opozicije i postizanje saglasnosti oko nastavka borbe protiv terorizma.

On je, međutim, dodao da je rano govoriti o tome šta se može očekivati od pregovora, iako smatra da će učešće Damaska pozitivno doprineti dijalogu kako bi se saslušale tačke gledišta svih strana.

Pored toga, istakao je da očekuje veću ulogu SAD u potrazi za političkim rešenjem sirijskog konflikta.

Pregovori u Astani najavljeni su za ponedeljak, a organizovale su ih Turska, Iran i Rusija. Istovremeno, kako je najavljeno, ti pregovori neće biti zamena za ženevski proces.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala