U Brisel idemo na najvišem nivou

© Tanjug / Zoran ŽestićPremijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija će na pregovorima u Briselu u utorak biti predstavljena na najvišem nivou, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Tomislav Nikolić, predsednik Srbije - Sputnik Srbija
Nikolić: Ako treba, poslaćemo vojsku na Kosovo, i ja ću ići

Srbiju će predstavljati predsednik Nikolić i premijer, rekao je srpski premijer.

U utorak u večernjim časovima nastavićemo dijalog s Prištinom u Briselu, najavio je na pres konferenciji u Vladi Srbije premijer Aleksnadar Vučić.

Na sastanak će ovog puta ići i predsednik Tomislav Nikolić, dodao je premijer, navodeći da veruje da će prištinska strana dovesti svoje najviše predstavnike.

„Nadam se da će biti dovoljno racionalnog pristupa da se ne dogodi dovođenje oružja i oruđa u sredinu gde žive Srbi većinski i da bi se pokazivali mišići“, naveo je Vučić dodajući da je za Srbiju najvažnije da se izbegnu sukobi i provokacije.

Takođe, kako je rekao, veruje da će razgovori biti uspešni, a mi ćemo, napomenuo je, uložiti mnogo truda i rada da bismo obezbedili ekonomski sigurnu budućnost za građane u Srbiji.  

Vučić je rekao da neće biti nimalo jednostavni razgovori u utorak, da se polazi sa dve suprotstavljene premise, oni da je Kosovo nezavisno mi da je deo teritorije Srbije i da je teško da se dođe do zajedničkog zaključka ali da on mora biti postugnut da se oružje ne upotrebljava.

On je naveo da svi pričaju i da su pravili priču oko voza, ali da niko nije obratio pažnju na dovođenje teškog oružja i oruđa te ocenio da je sve to bilo organizovano, ali i podvukao da Albanci nisu ni videli taj voz i nakon što je zaustvaljen doveli specijalne jedinice na sever Kosova i Metohije.

Kako je rekao sve da su Alabanci koristili indijanske trikove i stavljali uvo na šine taj voz nisu mogli ni da čuju ni da vide.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić govori na vanrednoj konferenciji za medije povodom situacije na Kosmetu. - Sputnik Srbija
Vučić: Imali smo kontakte sa Albancima, rešićemo problem

Na primedbe da je to što je pisalo na vozu "Kosova je Srbija" provokacija Vucić je rekao da u tome ne vidi provokaciju a podsetio da je zastava "Velike Albanije" donešena u Beograd i tada je rečeno što smo se toliko nasekirali zbog toga.

Premijer je dodao da mi nismo zbog toga iznosili oružje ali oni jesu 17 oklopnih vozila i specijalne jedincie čisto etnički sastavljene od Albanaca.

"Kada im to kažete oni kažu bravo što si sačuvao mir" dodao je Vučić ali i podvukao da mnogi političari "pričaju gluposti" u vezi sa sporazumom iz Brisela.

On je objasnio da se janso vidi da policijske jedinice na severu Kosova i Metohije mora da budu sastavljene u skaldu sa etničkim sastavom te da to važi i za specijalner jedinice a ne da se šalje ROSU sa 100 odsto albancima u njoj.

Kako je rekao, srećan je što je izbegnut sukob, iako su, kaže, neki želeli da ga isprovociraju.

Vučić je rekao da u Brisel idemo da pokušamo da se dogovorimo, da i jedni i drugi učine neki ustupak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala