Austriji preti 1.000 džihadista

© East News / Ted NietersDžihadisti
Džihadisti - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Austriji teroristi mogu napasti u svako doba, upozoravaju stručnjaci za bezbednost već mesecima, a razlog za strepnje je što u zemlji živi trenutno oko 1.000 potencijalnih džihadista.

Posebno u Beču, Donjoj Austriji i Štajerskoj, prema procenama Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma, postoji jaka i problematična islamistička scena.

Koliko pristalica DAEŠ-a u Austriji je stvarno spremno na nasilje, trenutno niko ne zna.

Prema podacima nadležnih vlasti, 295 osoba iz Austrije je proteklih godina otputovalo u pravcu Sirije, kako bi učestvovalo u džihadu na strani Islamske države.

Džihadista Ansar al-islam fronta sa SA-7 Strela-2 protiv-vazdušnim bacačem u Siriji - Sputnik Srbija
Džihadisti paradiraju sa modernim američkim oružjem (video)

Više od 60 džihadista je zaustavljeno na putu ka ratištu.

Oko 90 bivši boraca DAEŠ-a, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, ponovo se vratilo u Austriju i nalazi se pod posebnim nadzorom.

U borbama za DAEŠ život su izgubila 44 borca iz Austrije, a u regionu zahvaćenom ratom još uvek se nalazi 110 osoba iz Austrije.

Džihadisti, teroristi - Sputnik Srbija
Džihadisti iz BiH: Krstaškim zemljama dolaze crni dani

Do sada je bilo 55 presuda u vezi sa podrškom, otvoreno je 147 krivičnih postupaka, a 29 takozvanih „stranih ratnika“ je trenutno u zatvoru.

Među licima koji su iz Austrije krenula u džihad najviše je osoba poreklom iz Čečenije, čak 120, ali odmah iza njih su lica rodom iz Bosne (40).

Zanimljiv detalj je da je među njima oko 20 odsto žena.

Napad na posetioce Božićnog sajma u Berlinu - Sputnik Srbija
Šta teroristi sledeće spremaju

U petak kasno posle podne policije je uhapsila jednog Austrijanca albanskog porekla koji je osumnjičen da je planirao bombaški napad u Beču.

Ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka, zbog ovih podataka, zahteva više video-nadzora.

On je, u izjavi bečkom dnevniku „Esterajh“, kazao da su potrebne nove metode kako bi se držala pod kontrolom salafističko-islamistička grupacija.

„Najpre mislim na nanogice za islamiste koji predstavljaju pretnju. Međutim to nije dovoljno. Moramo da izradimo video-nadzor i umrežimo se sa privatnim kamerama“, kazao je Sobotka dodajući da bi se time sprečilo nezapaženo bekstvo, ali ujedno bi poslužilo i kao faktor zastrašivanja.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala