Ostali smo varvari i sa laptopom

Orbita kulture 21.01. Kustendorf
Pratite nas
Specijalno izdanje emisije „Orbita kulture“ snimljeno je na Mećavniku povodom 10. jubilarnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“. Velika je privilegija bila biti protekle sedmice na Mokroj Gori, u mestu za koji su njegovi gosti, mahom velikani filma, i pre nas kazali da je magijsko i jedinstveno.

Njegov graditelj, osnivač festivala Emir Kusturica, jednostavno bi kazao — naša kulturna Nojeva barka. 

Da je svet veoma dezorijentisan i da smo, uprkos brojnim tehnološkim prednostima, i dalje varvari, za Sputnjik je otkrio filipinski reditelj Lav Dijaz. Gost „Kustendorfa“ bio je i jedan od vodećih ruskih pisaca Zahar Prilepin, koji je za Sputnjik objasnio zašto misli da je Kusturica jedan od velikana, samosvojan i neponovljiv. Ekskluzivno za Sputnjik Emir Kusturica govorio je o festivalu, umetnosti, slobodi, ali i o aktuelnim političkim dešavanjima u svetu.

Jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih dramskih pisaca i scenarista Gordan Mihić, posle radionice koju je održao sa mladim filmskim stvaraocima, bio je naš gost. Devojka sa gitarom koja je osvojila svet, džez bluz muzičarka Ana Popović uz vruć čaj otkrila nam je kako i zbog čega je bluz postao njen izbor, da li su u Amsterdamu svi baš čekali da im dođe Srpkinja sa gitarom, zašto voli da je na bini, ali i da li se uskoro može dogoditi da se na sceni nađe sa kolegom, gitaristom Kusturicom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala