Italija: Šarli ebdo ponovo pred sudom zbog neumesne karikature

© AFP 2023 / ANDREAS SOLAROPut za Montreale nakon što je zemljotres pogodio ovu italijansku oblast.
Put za Montreale nakon što je zemljotres pogodio ovu italijansku oblast. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti italijanskog gradića Farindola, u kojem je u sredu lavina zatrpala hotel Rigopijano, tužiće sudu francuskom satiričnom nedeljniku „Šarli ebdo“, jer je list objavio karikaturu o ovom tragičnom događaju.

Na crtežu je prikazana smrt koji se spušta s planine na skijama, noseći u rukama umesto štapova dve kose. Na crtežu je napisano: „Italijo, pada sneg“. 

​Gradonačelnik Farindole Ilario Laketa saopštio je u subotu uveče da je već izdao ukaz da se pripremi sudska tužba protiv francuskog lista, kao i protiv autora karikature. Ovim slučajem već se bave advokati koji su ranije po nalogu vlasti grada Amatriče pripremili tužbu protiv „Šarli ebdoa“ povodom objavljivanja karikature u vezi sa zemljotresom prošle godine. 

Vlasti oba italijanska grada smatraju karikature uvredljivim i apsolutno neumesnim. 

U planinskom masivu Gran Saso, koji se nalazi u italijanskoj oblasti Abruco, obrušila se snežna lavina koju je, po svoj prilici, isprovocirao zemljotres u centralnoj Italiji. Lavina je zatrpala hotel u kojem je bilo više od 30 ljudi. Spasioci su uspeli da pronađu 11 preživelih, od kojih je devetoro već oslobođeno.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala