Peskov: Putin neće pratiti inauguraciju Trampa, dugo traje

© Sputnik / Aleksej Filipov / Uđi u bazu fotografijaPres-sekretar predsedika Rusije Dmitrij Peskov
Pres-sekretar predsedika Rusije Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je najveća greška koju prave politički analitičari to što tvrde da je novoizabrani američki predsednik Donald Tramp „ruski čovek“.
Donald Tramp na konferenciji 11. januar 2017. godine - Sputnik Srbija
Tramp: Obaveštajci priznali da je kompromitujući materijal lažan

„On nije naš čovek. On je američki čovek — predsednik Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Peskov u intervjuu za „Vesti u subotu“ televizije „Rusija 1“.

Peskov je istovremeno naveo da je najveća greška „pretpostavka dela zapadnih analitičara da je on naš čovek“.

Peskov je dodao da predsednik Vladimir Putin verovatno neće uživo pratiti inauguraciju novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa. 

„Ne mislim da planira da uživo gleda inauguraciju. To je događaj koji će prilično dugo da traje. Ali, naravno, upoznaće se sa tim događajem kao sa današnjom svetskom vešću“, naglasio je Peskov.

Inauguracija novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa biće održana 20. januara.

Uništavanje spomenika u Palmiri je tragedija

Peskov je nazvao tragedijom uništavanje spomenika u sirijskoj Palmiri.

Tetrapilon (svečana kapija) u Palmiri - Sputnik Srbija
Teroristi uništili deo rimskog teatra u Palmiri

„To što se dogodilo je tragedija, tragedija u smislu gubitka svetske kulturne baštine. Varvarske terorističke akcije se nastavljaju, a koliko je nama poznato sirijska vojska i dalje planira da oslobodi taj grad, kao i sve druge gradove od terorista“, naglasio je Peskov.

On je dodao da ruske trupe nastavljaju da pomažu Siriji u borbi protiv terorizma.

O pregovorima u Astani

Pozitivnim rezultatom sastanka o Siriji u Astani može da se smatra ubrzanje i nastavak pregovora u Ženevi, izjavio je portparol Kremlja.

„Važan je nastavak dijaloga. Pojavila se određena pauza u ženevskom procesu koji predstavlja glavni pregovarački format. Ako Astana pomogne da se ubrza i nastavi pregovarački format, to će biti pozitivan pomak“, rekao je Peskov novinarima u petak.

On je istakao da je „u svakom slučaju, bilo kakav dijalog među stranama zainteresovanim za sirijsko rešenje i njihovo prisustvo na istom mestu u isto vreme već pozitivno“.

U poređenju sa Davosom u Moskvi je sve normalno

Komentarišući izjavu direktora „Rosnano“ Anatolija Čubajsa o Forumu u Davosu, Peskov je rekao da Kremlj ne zna kakva atmosfera vlada među učesnicima Foruma, ali da je u Moskvi sve u redu.

„Ne znamo kako je u Davosu. Mi smo u Moskvi. Kod nas u Moskvi je sve u redu, nema straha, radimo“, rekao je Peskov novinarima.

Ranije je Čubajs raspoloženje učesnika Ekonomskog foruma u Davosu opisao kao strah od nadolazeće političke katastrofe zbog predstojeće inauguracije predsednika SAD Donalda Trampa.

On je rekao da su sličnu strepnju učesnici Foruma osetili 2009. godine, kada se u svetu pojačavala globalna ekonomska kriza. Današnja atmosfera nema veze sa ekonomijom, već je izazvana predosećajem da se svet izgrađen posle Drugog svetskog rata ruši.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala