„Fejsbuk“: Nema političkih motiva za blokadu naloga RT

© REUTERS / Dado RuvicSilueta čoveka ispred ekrana sa logom Fejsbuka
Silueta čoveka ispred ekrana sa logom Fejsbuka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Fejsbuk“ negirala je da je privremeno ograničenje većeg broja funkcija na stranici televizije RT na engleskom jeziku na toj društvenoj mreži bilo politički motivisano, izjavila je administracija „Fejsbuka“ za agenciju RIA Novosti.
RT - Sputnik Srbija
Fejsbuk odblokirao stranicu RT

U četvrtak je „Fejsbuk“ ograničio mogućnost RT na engleskom jeziku da objavljuje saopštenja, fotografije i video–materijal do jutra 21. januara. Prema obaveštenju odluka je doneta u vezi sa navodnim kršenjem autorskih prava na prenos konferencije za novinare odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame.

Objavljeno je da je žalbu uputila televizija „Nastojašče vremja“, koja je projekat američkog radija „Slobodna Evropa“, koji finansira američki Stejt department. Međutim, sama televizija je te podatke demantovala.

Sve funkcije na stranici RT su ubrzo obnovljene, a predstavnik „Fejsbuka“ je rekao da se „razlozi za privremeno blokiranje određenih funkcija utvrđuju“. Istovremeno, kompanija nije odgovorila na pitanje RIA Novosti da li će biti objavljeni rezultati provere.

Televizija Rusija danas - Sputnik Srbija
Rusija preti protivmerama u slučaju ograničavanja rada RT

Osvrćući se na situaciju, portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je delimično blokiranje RT na Fejsbuku neprihvatljivim. Ona je rekla da „ako se to zaista smatra cenzurom pod tehničkim izgovorom, onda je to neprihvatljivo“.

Predsednik Odbora za informativnu politiku Državne dume Rusije Leonid Levin izjavio je u ovome vidi „još jedan uznemirujući signal“ i smatra da je to kršenje principa društvenih mreža i napad na slobodu govora.

„Fejsbuk“ je kategorički negirao mogućnost da je ograničavanja rada određenog broja funkcija stranice RT politički motivisano, navodeći da su pretpostavke o vezi incidenta sa spoljnim faktorima neistinite.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala