Tramp: Vraćam vlast narodu (video)

© REUTERS / Carlos BarriaDonald Tramp za govornicom na inaoguraciji u Vašingtonu
Donald Tramp za govornicom na inaoguraciji u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Donald Tramp položio je predsedničku zakletvu u Vašingtonu i postao 45. predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Novi američki predsednik je obećao da će se zalagati za to da interesi Amerike budu na prvom mestu i da "Amerika ponovo postane velika". Nova američka politika će biti zasnovana na poštovanju nacionalnih interesa drugih zemalja.

Novi, 45. predsednik Sjedinjenih Država Donlad Tramp stupio je na dužnost uz poruku da će Amerika ponovo biti u prvom planu i da će ponovo početi da pobeđuje kako nikada do sada nije pobeđivala i da će „vratiti svoj san“. Tramp je izjavio i da Amerika više  neće ništa nametati drugima.

Inauguracioni maraton počeo je jutarnjom posetom crkvi sv. Jovana koja se nalazi preko puta Bele kuće. Službi je prisustvovao sa suprugom Melanijom i ostalim članovima porodice, kao isa potpredsednikom SAD Majkom Pensom i njegovom porodicom, članovima kabineta i prijateljima.

Tramp sa suprugom se potom u Beloj kući susreo sa svojim prethodnikom Barakom Obamom i njegovom suprugom Mišel, nakon čega su zajedno krenuli na Kapitol hil, gde je održana ceremonija polaganja zakletve.

Demonstranti protestuju protiv pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD - Sputnik Srbija
Protest protiv Trampove inauguracije u Vašingtonu

Ceremoniji su prisustvovali, pored Obame, bivši predsednici SAD Bil Klinton sa suprugom Hilari koja je bila i protivkandidat Trampa i Džordž Buš mlađi sa suprugom Lorom.


Uoči same ceremonije Tramp je prisustvovao prezentaciji korišćenja komandnog nuklearnog kofera „Futbol“. Na ceremoniji, koju je otvorio senator Roj Blant, Tramp je tačno u podne po maeirčkom vremenu pred predsednikom Vrhovnog suda SAD Džonom Robertsom izgovorio zakletvu položivši ruku na dve Biblije – prvu je kao poklon dobio od majke 1955, a drugu je koristio Abraham Linkoln kada je polagao zakletvu.

"Svečano se zaklinjem da ću u dobroj veri obavljati dužnost predsednika Sjedinjenih Američkih Država i da ću, koliko najbolje mogu, čuvati, štititi i braniti Ustav Sjedinjenih Američkih Država. Tako mi Bog pomogao", rekao je Tramp.

Prethodno je zakletvu podneo i njegov potpredsednik Majkl Pens, koji je poručio da nije važno koja partija kontroliše Vašington nego da li narod kontroliše vlast.

U govoru  koji je trajao dvadesetak minuta Tramp je poručio da će interesi Amerike biti u prvom planu, u spoljnoj politici, trgovini i investicijama.

 Ocenio je da je establišment štitio sebe umesto da radi za građane zemlje i istakao da će se sve to promeniti, „odmah ovde i sada“. Mi građani SAD, ujedinjujemo se da bismo ponovo obnovili svoju zemlju, rekao je novi američki predsednik.

 „Ovo je vaš dan, vaš praznik. Sjedinjene Američke Države su vaša  zemlja. Dvadeseti januar 2017. biće zapamćen kada dan kada su ljudi ponovo počeli da upravljaju ovom zemljom. Vas više neće zaboraviti. U centru našeg pokreta je vera da nacija treba da služi svojim građanima“, rekao je Tramp i dodao: „Vratićemo vlast ljudima.“

On je upozorio da su zatvarane fabrike, a da je proizvodnja odlazila u inostranstvo. Kako je rekao, bogatstvo srednje klase je nestalo i podeljeno je po drugim zemljama sveta. Decenijama smo obaćivali inostranu proizvodnju na račun sopstvene, štitili smo tuđe granice umesto svojih, rekao je Tramp i dodao da je to sada prošlost i da se treba okrenuti budućnosti.

Novi predsednik SAD je naveo da će Vašington težiti prijateljstvu s drugim državama uz svest o tome da sve zemlje imaju svoje nacionalne interese i da moraju da ih štite. Nećemo ništa više nametati drugim zemljama, rekao je on. Poručio je I da će satrti islamski ekstremizam.

Trampe je pozvao sunarodnike da kupuju američku robu I zapošljavaju Amerikance,  obećavši da će se boriti za Ameriku “do poslednjeg daha”.

 „Učinićemo Ameriku ponovo velikom“, rekao je na kraju Trmap, citirjući čuvenu rečenicu prvog američkog lidera koju po tradiciji ponavljaju svi predsednici na kraju inauguracionog govora: „Neka mi Bog pomogne.“

Neredi tokom inauguracije

U samom gradu, dok je trajala inauguracija, nedaleko od Nacionalne aleje, održani su protesti koji su u jednom trenutku postali nasilni. Policija je bacila suzavac, a dvoje demonstranata je povređeno. Učesnici protesta su izazvali incidente, bacali su kamenice i lomili stakla na izlozima. 

Mete demonstranata su bili i prozori banaka, kao i restorani brze hrane. 

Policija Vašingtona saopštila je da je tokom protesta uhapšeno najmanje 50 ljudi. Si-En-En je preneo da je tokom protesta uhapšeno više od 90 ljudi. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala