Nemci hoće hrvatski model za rešenje islamskog pitanja

© AP PhotoMuslimanke u Sarajevu
Muslimanke u Sarajevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanović pozvan je u Berlin, gde bi, kako kaže, trebalo nemačkim zvaničnicima da prenese „hrvatski model“ za rešenje islamskog pitanja u Nemačkoj i državama EU.
Svečana sednica Hrvatskog sabora povodom međunarodnog prizanja Republike Hrvatske - Sputnik Srbija
Četvrt veka Hrvatske „očišćene“ od Srba

„Doista, pozvan sam u Berlin kako bih preneo naša iskustva, kakva Nemačka ne poznaje, i kako bi se organizovali susreti na kojima bi se prezentovala načela koja bi se mogla u jednom delu implementirati u nemačko društvo“, rekao je muftija Hasanović za zagrebački „Večernji list“.

Nemački državni ministar za evropske poslove Mihael Rot, koji se u utorak sreo sa muftijom Islamske zajednice u Hrvatskoj Hasanovićem, toliko se oduševio uređenošću odnosa islama i države da je to još iste večeri preneo kancelarki Angeli Merkel, sa kojom je imao dogovorenu večeru.

Hasanović kaže da je ministar Rot nakon njihovog susreta odmah na svom profilu na Fejsbuku objavio da zahvaljuje Islamskoj zajednici u Hrvatskoj „na predanosti, demokratiji, humanosti, miru, poštovanju i toleranciji“.

Upitan kakav je to „hrvatski model“ koji bi Islamska zajednica mogla da ponudi Nemačkoj i Evropi u rešavanju islamskog pitanja, Hasanović kaže da je zapravo reč o uzajamnom uvažavanju države i Islamske zajednice u potpunosti i međusobnoj integraciji.

Milorad Pupovac. - Sputnik Srbija
Hrvatska je izgubila cilj, smer i svrhu politike

S jedne strane je otvorenost države da integriše zajednicu muslimana u hrvatsko društvo, a s druge spremnost Islamske zajednice u Hrvatskoj da se integriše u društvo, kako bi se izbegla asimilacija, koja uvek preti manjinama.

U praksi je to ostvareno ugovorom Republike Hrvatske i Islamske zajednice, kojim je priznata punopravnost Islamske zajednice, a kojim se ona finansira iz državnog proračuna, dobija pravo na veronauku u osnovnim i srednjim školama, omogućeno joj je otvaranje vlastitih verskih škola i osnivanje medija, kao i proslava verskih praznika.

„Najveći problem Evrope u odnosu sa islamom je nepriznavanje islama kao ravnopravne religije unutar pravnih okvira većine evropskih zemalja. Imati pet miliona građana u zemlji koji ispovedaju islamsku veru, a ne priznavati joj sva prava koja priznajete nekoj drugoj religiji, uzrok je frustracija i nezadovoljstva“, kaže Hasanović.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala