Ustavni sud BiH odbio zahtev RS, vlast u Federaciji BiH legalna

© Foto : PixabaySudski čekić
Sudski čekić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocenio je da je vlast u Federaciji BiH uspostavljena zakonito 2014. i da nisu sporne njene odluke, odbacujući tako zahtev vlasti Republike Srpske, koje su smatrale da je nepopunjavanjem kluba Srba u gornjem nacionalnom Domu naroda vlast izabrana i funkcionirala nezakonito, prenosi Hina.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Mi ćemo donositi zakone, a Ustavni sud neka ispunjava Izetbegovićeve želje

U saopštenju dostavljenom medijima nakon zasedanja Ustavnog suda BiH navedeno je da je kao neutemeljen odbijen zahtev 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, koji su upozorili da umesto 17 poslanika iz srpskog naroda, kako je to propisano Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, klub srpskog naroda čini 13 poslanika i da četiri poslanička mesta u Klubu srpskog naroda nisu popunjena.

Ustavni sud BiH je istakao da u Federaciji BiH ne postoji ustavni ni zakonski mehanizam koji bi jamčio popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH brojem poslanika iz svakog konstitutivnog naroda, kao i da upravo to ostavlja mogućnost da ne bude izabran utvrđeni broj izaslanika iz bilo kojeg konstitutivnog naroda.

Ističe se da nijednom od konstitutivnih naroda nije dat privilegovan položaj, ali su iz Ustavnog suda BiH pozvali vlasti u tome entitetu da promene zakone kako bi se obezbedilo konstituisanje Doma naroda Parlamenta FBiH u punom sastavu.

Hina navodi da su podnosioci zahteva zatražili donošenje privremene mere kojom bi se obustavilo izvršenje svih do sada donesenih zakona i ostalih opštih pravnih akata, kao i da se zabrani rad Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sve dok se u njemu ne ostvari konstitutivnost Srba u punom kapacitetu. Ustavni sud BiH je i taj zahtev odbio.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala