Dodik: Ne trgujem Srpskom, pravićemo dejtonsku Bosnu (video)

© Sputnik / Aleksandar MilačićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas da je odluka odlazeće američke administracije o uvođenju sankcija prema njemu deplasirana i da je posledica njegove nespremnosti da trguje interesima RS.

Dodik je na konferenciji za novinare rekao da je tu odluku uvela Kancelarija za kontrolu imovine i stranaca, ali da on nema nikakvu imovinu u Americi, već da je ima u Srbiji, ali da Srbiju ne doživljava kao inostranstvo.

Dodik je u obraćanju javnosti poručio da je ponosan na ono što se dogodilo, jer je to dokaz da nije podlegao pritiscima u odbrani interesa Republike Srpske i optužio je ambasadorku SAD u BiH Morin Kormak da je počinila više krivičnih dela zbog čega je treba proglasiti personom non grata u Bosni i Hercegovini. Dodik je rekao da će učestvovati u građenju Bosne na principima Dejtonskog sporazuma, a ne monstruma kakvim su je napravili predstavnici međunarodne zajednice.

Američka ambasadorka u BiH Morin Kormak izjavila je sinoć da su SAD uvele sankcije predsedniku Republike Srpske, koji se, kako je navela, usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon, te predstavlja pretnju sprovođenju Dejtonskog sporazuma.

Dodik je zahvalio i ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu za, kako je rekao, korektnu interpretaciju stanja u BiH.

Rekao je da nastavlja da se bavi politikom i da brani stavove za koje se i do sada zalagao, kao i da se sankcije koje su protiv njega uvedene ne odnose na građane Srpske, iako su mnogi, kako je dodao, zbog toga ogorčeni, ali neki i likuju.

Dodik je naglasio da su sankcije protiv njega usledile nakon poziva na inauguraciju novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa i da očekuje da će sa američkim ambasadorom koji će doći u BiH posle Kormakove imati korektan odnos.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala