Obama: Pomogao sam ruskoj ekonomiji

© AP Photo / Carolyn KasterBarak Obama
Barak Obama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Barak Obama je na pres-konferenciji u Beloj kući izjavio da smatra da su u interesu SAD i celog sveta konstruktivni odnosi Vašingtona i Moskve.
Predsednik SAD Bark Obama - Sputnik Srbija
Obama: Zabrinut sam što neki više veruju Rusiji nego SAD

„Mislim da je u interesima Amerike i celog sveta da imamo konstruktivne odnose sa Rusijom. Naši interesi se ukrštaju, mi radimo zajedno“, rekao je Obama i dodao: „Pomogli smo da Rusija postane odgovorni član svetske zajednice“.

On je takođe pomenuo da su SAD pomogle u diversifikaciji i poboljšanju ruske ekonomije.

Po njegovim rečima, za vreme svog prvog mandata pokušao je da uspostavi takve konstruktivne odnose, ali nakon povratka Vladimira Putina na mesto šefa države došlo je do pogoršanja odnosa, što je on povezao sa željom Rusije „da se suprotstavi svemu što radi Amerika“.

„Povratak duhu suparništva koje je postojalo za vreme Hladnog rata zakomplikovalo je odnose“, dodao je Obama.    

Ministarstvo finansija SAD u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Amerika: Uveli smo sankcije Dodiku (video)

Smanjenje nuklearnog potencijala    

Obama je pozdravio moguće pregovore sa Rusijom o smanjenju nuklearnog potencijala, ali kritikuje Rusiju jer ne želi da vodi pregovore. On je podsetio da je za vreme svog prvog mandata između SAD i Rusije bio zaključen dogovor SNV-3, koji omogućava da se značajno smanji nuklearni potencijal. „Govorio sam predsedniku Putinu da sam spreman da idem dalje. Oni nsu želeli da pregovaraju“, rekao je Obama. 

„Ako predsednik Tramp nastavi te pregovore ozbiljno imaćemo mnogo mogućnosti da smanjimo (nuklearni) potencijal“, dodao je on, izrazivši nadu da će se proces nuklearnog razoružanja nastaviti.

Rusija i Ukrajina će imati dobre odnose

Barak Obama smatra da odnosi između Moskve i Kijeva biti dobri, jer su te dve države povezane istorijskim i kulturnim vezama.

„Kao što sam ranije govorio, očekujem da će Rusija i Ukrajina imati jake odnose. Istorijski, one su povezane svim vrstama kulturnih i socijalnih veza“, naveo je on. „Međutim, Ukrajina je nezavisna država“, dodao je on.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala