Vučić: Može i „vruća linija“ sa Prištinom

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLPremijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su mir i stabilnost najvažniji i da je u tom smislu spreman i na uspostavljanje „vruće linije“ Beograd–Priština.
Aleksandar Vučić i Džozef Bajden - Sputnik Srbija
Vučić se sastao sa Bajdenom u Davosu

Vučić je za TV Pink u Davosu rekao da je imao mnogo bitnih razgovora za Srbiju na Svetskom ekonomskom forumu i podvukao da smatra „da ćemo imati snage da određene stvari smirimo, čak i one koje ni pod kakvim našim uticajem nisu bile“.

Kako je rekao, više neće biti priča i izmišljanja, kao što je ona priča o vozu, ali da je moguće da će biti drugih.

On je napomenuo da je zato i govorio da i nije bilo reči o vozu i da je to služilo samo kao „dovoljan razlog“, a da će sutra to biti zid u Kosovskoj Mitrovici, iako su to potpisali Edita Tahiri i Marko Đurić sa evropskim predstavnicima. A reč je, kako je naveo, o ogradi od 90 centimetara, a ne o bilo kakvom zidu.

Premijer je dodao da će, onda, prekosutra biti već nešto treće i podvukao: „To mora da se zaustavi“.

„Sve možemo da rešavamo, ako treba da uspostavljamo ’vruću liniju‘ Beograd–Priština, ’crvenu liniju‘, kako god hoćete da je nazovete, da se čujemo u svakom trenutku — ja nemam ništa protiv. Dajte ljudi da uradimo sve što treba samo da imamo mir i stabilnost“, poručio je Vučić.

Važni sastanci sa Si Đipingom i Bajdenom

Aleksandar Vučić i Džozef Bajden - Sputnik Srbija
Vučić se sastao sa Bajdenom u Davosu

Vučić je izjavio je da je da je u Davosu imao veoma bitne razgovore sa predsednikom Kine Si Đipingom i odlazećim potpredsednikom SAD Dzozefom Bajdenom, ukazujući da sastanci sa njima predstavljaju veliku čast za Srbiju.

Navodeći da je sastanak sa kineskim predsednikom bio kratak, Vučić je, za TV Pinik, rekao da je pre svega čast biti izdvojen kao jedan od dvoje ili troje lidera sveta i porazgovarati sa Si Đipingom pre njegovog uvodnog izlaganja.

Premijer je naveo da je tom prilikom zahvalio predsedniku Kine rekavši da je kineska kompanija Hestil uradila mnogo za železaru u Smederevu, navodeći da je zamolio i za ubrzanje drugih projekata.

"Zamolio sam da ubrzano nastavimo sa našim projektima pre svega otvaranjem avio linije Beograd — Peking, ili Beograd — neki drugi centar u Kini. Za nas nije previše važno koji će to centar biti, ali je vazno da privučemo kineske biznismene, investitore i ljude da dođu u našu zemlju", rekao je Vučić.

Premijer je naveo da je sa kineskim predsednikom razgovarao i o pruzi Budimpešta — Beograd, te da ga je zamolio za pomoć i podršku kada je u pitanju RTB Bor.

Vučić je takođe potvrdio da je odlazeći potpredsednik SAD Bajden tokom sastanka rekao da od svih svetskih lidera koje je sretao tokom karijere, na prste jedne ruke može da nabroji one koji su prepoznali šta njihovom narodu treba i bili hrabri da to i sprovedu.

Aleksandar Vučić i Si Đinping - Sputnik Srbija
Si i Vučić o Železari i budućim projektima

"Bajden je lepo govorio o meni i hvala mu na tome. Govorio je o hrabrosti i da mali broj lidera poznaje koji su smeli da preduzmaju nepopularne korake i da rizikuju svoju karijeru, ali da su uvek izlazili kao pobednici", preneo je Vučić.

On je napomenuo da je Bajdenu čestitao na predsedničkoj medalji za slobodu koju je dobio od predsednika SAD Baraka Obame, a kojom je, kako je naveo Vučić, i sam bio iznenađen.

U toku razgovora Vučić i Bjaden su pričali i o budućoj saradnji sa novom američkom administracijom.

"Bajden je tom pirlikom ukazao na dobre ljude od kojih očcekuje da imaju značajan uticaj na politiku na Balkanu", naglasio je premijer.

Vučić učestvuje na višednevom 47. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma, gde je danas imao niz susreta.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala