Nikolić sa Skotom: Stvorili ste mnoge nevolje

© Tanjug / Sava RadovanovićKajl Skot i Tomislav Nikolić
Kajl Skot i Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom, kojem je rekao da razume da Amerika bezuslovno podržava nešto na čije stvaranje je direktno uticala, i da je zvanični Vašington sprovođenjem svoje volje stvorio mnoge nevolje, te da se nada da će sa novom administracijom takvo ponašanje da prestane.

U saopštenju pres-službe se navodi da je predsednik Nikolić konstatovao da su dve zemlje na putu oporavka bilateralne saradnje i izrazio očekivanje da će sa novom administracijom odnosi dveju zemalja dobiti novi kontekst.

Pripadnici kosovske policije - Sputnik Srbija
SAD: Poštujemo pravo Kosova da upravlja svojim granicama

„Među građanima postoji sumnja da Srbija može da ima jednak tretman kao i neke druge zemlje, koje su imale, čini se, bolju percepciju u očima SAD“, naglasio je predsednik i dodao da je ponašanje Prištine u vezi sa vozom, koji je u subotu krenuo iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici, potpuno neprihvatljivo.

„Za njih (Albance) je provokacija voz ukrašen srpskim obeležjima, i na taj voz su krenuli bombama i dugim cevima, bez odobrenja Kfora. Niko ne postavlja pitanje da li je provokacija to što po teritoriji Kosova idu sa obeležjima ’Velike Albanije‘ i javno promovišu tu besmislenu ideju“, rekao je predsednik Nikolić.

Dodao je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, bez obzira na pritisak velikih sila koje su se okupile oko promocije te nezavisnosti.

Ambasador SAD Kajl Skot se saglasio sa predsednikom oko toga da dve strane ne mogu da ubede jedna drugu oko statusa Kosova.

On je podvukao da nije reč o transportu već o saglasnosti oko ulaska na Kosovo i kretanja po njemu.

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije - Sputnik Srbija
Nikolić: Ako treba, poslaćemo vojsku na Kosovo, i ja ću ići

Predsednik je primetio da prištinske vlasti nisu dopustile da on Božić provede na Kosovu i Metohiji i podsetio svog sagovornika da nije urađeno ništa ni na implementaciji Zajednice srpskih opština, te dodao:

„Ja ću uvek govoriti iskreno i otvoreno i štititi Ustav Republike Srbije. Razumem da vi bezuslovno podržavate nešto na čije ste stvaranje direktno uticali. Vi ste sprovođenjem svoje volje stvorili mnoge nevolje, i ja se nadam da će sa novom administracijom takvo ponašanje da prestane“.

Ambasador SAD je naglasio da njegova zemlja podržava reforme u Srbiji i otvaranje poglavlja u okviru evropskih integracija.

„Srbija je značajan faktor stabilnosti u regionu i odnosi sa susedima su imali svojih uspona i padova“, konstatovao je ambasador Skot i dodao da su napravljeni koraci napred u normalizaciji odnosa sa Kosovom i neki koraci unazad.

On je izrazio spremnost da Sjedinjene Američke Države grade jače odnose sa Srbijom.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala