Kolinda Grabar Kitarović: Slovenci i mi smo deo zapadnog sveta

© AFP 2023 / Amel EmricHrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarević
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se u Hrvatskoj danas mnogo bolje živi nego u bivšoj Jugoslaviji i da svim jugonostalgičarima preporučuje da se na jedan dan vrate u te dane kako bi uvideli koje bi im sve slobode bile ukinute.
Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske - Sputnik Srbija
Kitarovićeva: Niko ne sme da etiketira Hrvatsku

Kitarovićeva je u intervjuu za austrijske medije izjavila da su Hrvati svoju državu sanjali hiljadu godina — prvo pod Habzburzima, onda u Kraljevini Jugoslaviji, pa nakon Drugoga svetskog rata pod, kako je kazala, nametnutom vlašću komunista.

Kolinda Grabar Kitarović je kazala kako su sa Franjom Tuđmanom 1992. Hrvati konačno ostvarili san i da su sad slobodni.

„Hrvatskoj danas ide mnogo bolje! Susrećem stalno ljude koji imaju nostalgiju prema Jugoslaviji. Uvek im predložim da na jedan dan vratimo Jugoslaviju, pa da vide koje bi se sve slobode ukinule, a u kojima u današnjoj Hrvatskoj mogu uživati“, rekla je hrvatska predsednica.

Svečana sednica Hrvatskog sabora povodom međunarodnog prizanja Republike Hrvatske - Sputnik Srbija
Četvrt veka Hrvatske „očišćene“ od Srba

Ona je kao primere lošeg života za vreme Jugoslavije navela vožnju na par-nepar, nemogućnost slobodnog napuštanja zemlje i nestašice nekih proizvoda. Upitana zašto su onda građani Hrvatske nostalgični prema Jugoslaviji, ako je život bio toliko loš, Kitarovićeva kaže:

„Jugoslavija je bila utopija. Josip Broz Tito, komunisti i tadašnji mediji uveravali su ljude da je život divan kod nas. Svako je imao platu, nezavisno od toga da li je radio ili ne“, rekla je i dodala kako se „u Jugoslaviji novac trošio na megalomanske projekte koji je trebalo da uvere svet da je ona industrijska država“.

Tvrdi da nacionalizam nije iskopao grob Jugoslaviji.

„On je bio tek katalizator. Mi Hrvati i Slovenci smo hteli bolji život jer smo deo zapadnog sveta i hteli smo slobodno da raspolažemo novcem koji stvaramo“, rekla je hrvatska predsednica.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala