Čurkin: Da UN bude posrednik između Damaska i opozicije

© REUTERS / Andrew KellyVitalij Čurkin
Vitalij Čurkin - Sputnik Srbija
Pratite nas
UN bi na predstojećim pregovorima o Siriji u Astani mogle da budu posrednik između sirijske vlasti i opozicije, izjavio je na sednici SB UN stalni predstavnik Rusije pri toj organizaciji Vitalij Čurkin.
Iran - Sputnik Srbija
Iran protiv američkog prisustva u Astani

„Format u Astani podrazumeva poziv predstavnicima UN koji bi mogli da budu moderatori kontakata između sirijskih strana“, rekao je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, sastanak u prestonici Kazahstana je neka vrsta mosta ka inkluzivnim ženevskim pregovorima, koje je za 8. februar sazvao specijalni izaslanik za Siriju generalnog sekretara UN Stafan de Mistura.

Komentarišući predlog ruske strane, zamenik zvaničnog predstavnika generalnog sekretara UN Farhana Haka naveo je da u svetskoj organizaciji za sada ne znaju kakvu ulogu će igrati na pregovorima u Astani.

„Još ćemo proučiti kakav format će biti na pregovorima, ali naravno da ćemo se postarati da pružimo što veću podršku. Mi se nadamo da će pregovori u Astani, sa svoje strane, biti korisni za februarske pregovore u Ženevi“, izjavio je on.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala