Više od polovine naselja uništeno zbog pada teretnog aviona (video, foto)

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPad turskog aviona u Kirgistanu
Pad turskog aviona u Kirgistanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od polovine naselja koje se nalazi neposredno pored međunarodnog aerodroma „Manas“ pokraj Biškeka je uništeno nakon pada turskog teretnog aviona, izjavio je kirgiski ministar za vanredne situacije Kubatbek Boronov.

„Prema poslednjim informacijama, pronađena su ukupno 32 tela poginulih, uništeno je 17 kuća, dok su 23 kuće oštećene“, rekao je on.

Boronov je istakao da će država u potpunosti preuzeti na sebe sve troškove kako bi obezbedila mesto za život onima koji su izgubili svoje kuće.

Prethodno je saopšteno da je pad teretnog aviona, koji se danas srušio u naseljenom području u Kirgiziji usmrtivši najmanje 37 osoba, izazvala je greška pilota.

Takođe, saopšteno je i da je pronađena crna kutija, te da će analiza biti započeta u utorak, kada se očekuje da će u Biškek stići i stručnjaci Međudržavnog avijacijskog komiteta, koji će pomoći tamošnjim vlastima u istrazi pada aviona.

Prema navodima kabineta, avion tipa „boing 747“ pao je na naselje koje se nalazi na 300 metara od piste

Navodi se i da je avion pokušao da sleti uprkos veoma lošim vremenskim uslovima i izuzetno slaboj vidljivosti.

© Sputnik / Tabyldy KadyrbekovMesto pada tuskog aviona u blizini Biškeka
Mesto pada tuskog aviona u blizini Biškeka - Sputnik Srbija
Mesto pada tuskog aviona u blizini Biškeka

Kako navodi tamošnja agencija „24“, avion je prilikom sletanja promašio pistu, repom je zakačio ogradu i zatim se srušio na naseljeno mesto koje se nalazi u blizini aerodroma.

Dodaje se da naselje Avijator, koje se nalazi u blizini aerodroma, broji preko 40 kuća.

S druge strane, zamenik premijera Kirgizije Mukhametkali Abulgazijev rekao je da je više od hiljadu spasilaca na licu mesta u naseljenom području, u kojem je 15 kuća uništeno.

Jedan od svedoka, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je za AFP da su u padu aviona poginule čitave porodice, uključujući decu.

Turski mediji navode da je avion pripadao transportnoj kompaniji, čije je sedište u Istanbulu, kao i da je poleteo iz Hongkonga. Kirgiski zvaničnici prvobitno su rekli da je u pitanju avion kompanije „Turkiš erlajns“, ali je turska kompanija „ACT erlajns“ saopštila da je letilica njihova, prenosi Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće svom kolegi iz Kirgizije Almazbeku Atambajevu zbog te nesreće.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala