Slavni srpski scenarista uveličao „Kustendorf“ (foto)

© Sputnik / Aleksandar MilačićGordan Mihić na Kustendorfu
Gordan Mihić na Kustendorfu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sneg koji je jutros zabeleo Mećavnik bio je najpoželjnija filmska scenografija za dolazak jednog od najboljih srpskih i jugoslovenskih dramskih pisaca i scenarista Gordana Mihića koji je nešto pre podneva došao na Mećavnik.

Uz tradiocionalnu dobrodošlicu, pogaču, so i domaću rakiju, Mihić je, vidno raspoložen, otkrio da ga raduje što su se u retrospektivi na ovogodišnjem „Kustendorfu“ našli njegovi filmovi, ali i dodao da bi više voleo da je dobio nagradu za neko debitantstko ostvarenje. Autor iza koga je pedesetak filmova i gotovo pola veka duga karijera održao je u ranim popodnevnim satima radionicu sa mladim filmskim stvaraocima.

© Sputnik / Aleksandar MilačićDolazak proslavljenog scenariste na Kustendorf
Dolazak proslavljenog scenariste na Kustendorf - Sputnik Srbija
Dolazak proslavljenog scenariste na Kustendorf

Domaćin i osnivač festivala Emir Kusturica otvorio je danas izložbu fotografija i plakata na „Kustendorfu“ — svojevrsni vremeplov kroz proteklu deceniju, ispraćen kadrovima iz njegovih filmova, koje je upotpunila muzika iz „Oca na službenom putu“. Gledajući kao u nekoj soba sećanja fotografije — svedoke vremena koje je prepoznato kao umetničko i koje je „overeno“ venecijanskim Lavom i dvostrukom kanskom Palmom, ali i sa pogledom uprtim u sopstveno delo i život, Kusturica je rekao:

Otvaranje Kustendorfa - Sputnik Srbija
Svečano otvoren 10. „Kustendorf“

„Kad pogledamo ove fotografije, malo nas hvata jeza zbog toga što znamo kako će izgledati narednih deset godina. Ima jedna Balzakova priča u kojoj je čovek uzeo set fotografija, pogledao ih, i kad je video poslednju — ubio se. Nije se ubio zato što je bila poslednja, već zato što ih je bilo toliko da mu više nije bilo milo da živi, budući da će i sledećih deset tako brzo proći. Sećanje uistinu može da odvede čoveka u pakao i haos, ali, s obzirom na ono što su sadržaji naših filmova, i na ono što je u njima predstavljeno, ne treba se bojati da će doći do repeticije“, rekao je Kusturica.

Popodne na „Kustendorfu“ protiče u znaku srpske premijere filma „Na Mliječnom putu“, čije je prvo predstavljanje bilo na Venecijanskom festivalu, dok je veče rezervisano za koncert džez bluz muzičarke Ane Popović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala