Vujanović: Savetovaću Milu da se kandiduje za predsednika

© Flickr / Bundesministerium für EuPredsednik Crne Gore Filip Vujanović
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kaže da više nema prava da se kandiduje za predsednika države, pa će savetovati lideru Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću da preuzme tu odgovornost, prenose podgorički mediji.

„Ja zaista mislim da živimo u vremenu u kojem on mora sa posebnom pažnjom da razmisli o svojoj kandidaturi, a da će kao osnov svoje odluke uzeti njegov ukupni rejting u javnosti. Vrlo sam naklonjen tome i moj će savet njemu biti da prihvati tu vrstu odgovornosti — da nastavi ono što sam ja radio, a što je on radio pre mene“, kazao je Vujanović u emisiji „Živa istina“ televizije Antena M, prenosi RTCG.

On je ocenio da će se odnosi Crne Gore sa Rusijom potpuno promeniti kada Crna Gora postane punopravna članica NATO-a i istakao da je Crnoj Gori mesto u Alijansi, jer je to nešto što joj prirodno pripada.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović nakon glasanja sa suprugom i sinom. - Sputnik Srbija
Gde će sad Milo

Vujanović kaže da će odluka o tome biti doneta u parlamentu, a za priče o referendumu ili neutralnosti tvrdi da su besmislene.

„Ja ne vidim šta bi mogla Rusija da uradi ovde da se ovde referendum dogodi. To je naše suvereno pravo, o tome odlučuje Crna Gora, o tome odlučuje parlament. A ja ne vidim nijednu mogućnost da naš parlament ne donese odluku o referendumu“, naveo je Vujanović.

On ne misli da bi jedna od opcija mogla da bude i izazivanje nemira u Crnoj Gori koji bi rezultirali referendumom.

Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Zašto im je mio Milo, a zašto je Milu milo

„Mislim da će se stav Rusije i odnos Rusije prema Crnoj Gori promeniti našim ulaskom u NATO. Tada ćemo nastaviti da razvijamo odnose baš onako kako je ruski predsednik Vladimir Putin i kazao nedavno, na temelju tradicionalnih odnosa koji traju već stotinama godina. Mislim da ćemo nakon toga i potpisati neke sporazume koji već dugo čekaju potpisivanje i koji su pokazatelj da se u Rusiji čeka ishod“, kazao je Vujanović.

Crnogorski predsednik smatra da će mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije, kako se odluka o NATO-u bude primicala, „dati gas“ u bavljenju politikom.

„Nema govora da je on iskazao potpuno političko pozicioniranje. On je govorio na skupu Demokratskog fronta, držao je jedan dug, veoma detaljan govor. Saopštio je šta ne prihvata u državnoj politici Crne Gore i u odnosu na NATO i u odnosu na Rusiju i on je čovek koji se u faktičkom smislu, stavio u službu one politike koju promoviše. Ja ne očekujem da će se on u odnosu na NATO u svojim javnim eksponiranjima promeniti, ali mislim da će, kad se stvar završi, on to prihvatiti“, kazao je Vujanović.    

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala