„Neka se čiste odavde!“ Kako su Nemci reagovali na američke tenkove

© REUTERS / Fabian BimmerAmerički tenkovi stižu u luku Bremerhafen u Nemačkoj
Američki tenkovi stižu u luku Bremerhafen u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stanovnici nemačkog grada Kotbusa su za radio-stanicu „Rundfunk Berlin—Brandenburg“ nazvali prebacivanje američkih tenkova preko njihovog grada „provokacijom“ i zahtevali da se prekine konfrontacija sa Rusijom.

Jedan stariji građanin istakao je da je pogled na tenkove koji se kreću prema istoku „užasnuo“ i podsetio na detinjstvo kada su se kolone Vermahta kretale prema zapadnoj granici SSSR-a. On smatra da je strah Varšave od Moskve „očigledno preuveličan“. „Ne verujem da će Rusija napasti Poljsku“, rekao je on.

Drugi ispitanik izjavio je da Nemačka čak ni ne pokušava da traži dijalog sa Rusijom, a da povećavanje vojnog prisustva u blizini ruske granice predstavlja „provokaciju“. „Mislim da je to pogrešno“, rekao je on.

Jedan stanovnik Kotbusa zahtevao je da se „takozvani prijatelji“ Nemačke „čiste odavde“. Njega zabrinjava što će se američki tenkovi nalaziti na 100 kilometara od nemačke granice. „Ne znam koliko dugo će Putin sve to samo posmatrati. Moramo da razvijamo prijateljski dijalog. Ne treba nam konfrontacija“, rekao je on za lokalni radio.

Američki tenkovi koji su dovezeni početkom godine u nemačku luku Bremerhafen, 12. januara su stigli u poljski grad Žaganj. Borbena tehnika biće na raspolaganju 4. pešadijske divizije SAD koja broji 3.500 vojnika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala