Dačić: Stvorićemo efikasnu ekonomsku diplomatiju

Ivica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da će to ministarstvo u ovoj godini nastaviti da se bori za očuvanje teritorijalnog integriteta, da će biti posvećeno najvažnijem cilju — punopravnom članstvu u EU, kao i da će se raditi na uspostavljanju ekonomske diplomatije.

On je naglasio da je Srbija tokom prošle godine otvorila četiri nova poglavlja sa EU, da je posvećena svom najvažnijem cilju, a to je punopravno članstvo sa EU, te da će nastojati da u godini pred nama otvori više pregovaračkih poglavlja nego u prethodnoj godini.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Bolje da pevamo nego da pucamo

Kako je rekao, Srbija posebnu pažnju posvećuje regionalnoj saradnji, te je značajan doprinos imala u pokretanju i realizaciji projekata i aktivnosti u okviru berlinskog procesa.

„Posebnu pažnju smo posvetili očuvanju regionalne stabilnosti i ublažavanju posledica migrantske krize, a to će biti izazovi sa kojima ćemo se suočavati i u narednom periodu“, rekao je Dačić na novogodišnjem prijemu priređenom za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija, kao i za glavne i odgovorne urednike medija.

Dačić kaže da će Ministarstvo koje vodi nastaviti i u ovoj godini da se bori za očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje, te da Srbija nikada neće bežati od dijaloga sa bilo kim, pa ni sa predstavnicima Prištine.

„U više navrata smo pokazali i dobru volju i spremnost da ispunimo obaveze koje iz dijaloga proisteknu, jednaku posvećenost očekujemo i od druge strane, ali nažalost to u praksi nije bio slučaj“, dodao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je podsetio da izveštaji međunarodnih finansijskih institucija pokazuju da je Srbija ostvarila izuzetne rezultate na ekonomskom i finansijskom planu po svim parametrima.

Zastave Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Bih i grb Srbije - Sputnik Srbija
Susede boli istina, a Srbiju njihova „izdaja“

Razvijena i prosperitetna Srbija, kako kaže, je Srbija za kakvu se zalaže Vlada na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ali i Srbija kakvu želi većina građana, te da „napretkom i stabilnošću doprinosimo razvoju čitavog regiona“.

„Prioritet MSP u narednom periodu biće uspostavljanje pravnog okvira i adekvatne strukture ekonomske diplomatije. Cilj nam je da stvorimo nešto što u ovoj fazi neće biti široko, ali će biti efikasno, prilagođeno zahtevima vremena“, rekao je Dačić.

Srbija ima za cilj, kako kaže, da stiče nove prijatelje, a da ne izgubi nijednog starog, kao i da jača međunarodne veze.

On je podsetio da je uspostavljena bliska saradnja sa važnim međunarodnim partnerima Rusijom, SAD, Kinom, sa praktično svim zemljama EU, sa susednim zemljama, kao i sa zemljama Afričke unije i Pokreta nesvrstanih.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala