Pronađen ruski brod na dnu turskog jezera

Pratite nasTelegramOdyssey
Turski ronioci otkrili su olupinu stogodišnjeg ruskog broda koji je potonuo u jezeru Van pre skoro pet decenija.

Ronioci iz Podvodnog istraživačkog društva jezera Van pronašli su ostatke broda u izuzetno očuvanom stanju na dnu jezera. Olupina očigledno ukazuje da je to nekada bio ruski teretni brod koji je potonuo pre skoro pola veka.

Tahšin Cejlan, istaknuti podvodni fotograf i jedan od članova društva, objasnio je da ovo otkriće nije slučajnost, već rezultat napornog rada i preciznog istraživanja.

„Ovaj brod je preživeo nekoliko epoha i svedok je događaja koji su se dogodili za vreme Ruskog i Otomanskog carstva, kao i Turske Republike“, objasnio je on.

Prema Cejlanovim rečima, dok su izučavali studiju iz 1968. o istoriji Tatvana, jednoj od luka na jezeru Van, saznali su da su na jezerskom brodogradilištu izgrađena tri broda za vreme vladavine Ruske imperije na tom području tokom Prvog svetskog rata. Jedan od brodova uništen je u požaru, dok je drugi istrunuo napušten. Treći, teretni brod, pod nazivom Akdamar (nazvan po jednom od ostrva na jezeru Van) potonuo je nakon udara o stenu tokom oluje 1958. godine.

Istraživačko društvo provelo je godinu dana pokušavajući da odredi lokaciju brodoloma, a otkriće je samo najavljeno kada su ronioci pronašli olupinu broda.

„Uprkos činjenici da je brod izgrađen 1915. godine, još uvek je u iznenađujuće dobrom stanju. Dug je oko 40 metara, sa jarbolom visine 6-7 metara. Kada su Rusi napustili ovu teritoriju, brod je prvo bio u vlasništvu Otomanskog carstva, a zatim Turske Republike. Ostao je u službi sve do 1958. godine, kada je potonuo posle udara u stenu, najverovatnije tokom oluje“, objasnio je Cejlan.

On je dodao da je ovo prvi otkriveni brodolom u jezeru Van, a da to otkriće može pomoći u promovisanju podvodnog turizma u regionu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala