Evropski parlamentarci protiv robota

© Foto : PixabayVeštačka inteligencija
Veštačka inteligencija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Usled nezaustavljivog rasta upotrebe robota u svakodnevnom ljudskom životu neophodno je da EU usvoji regulative poput „dugmeta za isključenje“, upozorili su danas poslanici Evropskog parlamenta.

Poslanici su usvojili rezoluciju u kojoj se od Brisela zahteva određivanje regulativa u vezi sa etikom u oblasti robotike.

Robot METHOD 1 - Sputnik Srbija
„Zordovi“ postaju realnost: Džinovski robot imitira pokrete operatora

Poslanica iz Luksemburga Medi Delvo predvodila je kampanju i upozorila je da Evropa pasivno posmatra sve veću ulogu robota, koja će biti još izraženija standardizacijom automobila bez vozača.

Delvo je pred Evropski parlament iznela rezoluciju koja obuhvata i potrebu za uspostavljanje agencije EU specijalizovane za rešavanje pitanja iz oblasti veštačke inteligencije.

„U sve više oblasti svakodnevnog života uključeni su roboti. Kako bi se obezbedilo da roboti uvek budu u službi čoveka, neophodno je stvoriti snažan evropski pravni okvir“, istakla je Delvo.

Njena rezolucija usvojena je u Komitetu za pravna pitanja Evropskog parlamenta i sada će se suočiti i sa glasanjem na plenarnoj sednici u februaru.

 

Izvor: SRNA

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala