Mur: Niko u Srbiji ne traži otcepljenje RS

© AP Photo / Amel EmricMladići sa zastavama BiH
Mladići sa zastavama BiH - Sputnik Srbija
Pratite nas
Niko u Srbiji ne traži otcepeljenje Republike Srpske jer bi to bilo opasno za stabilnost u celom region, rekao je šef Misije OEBS-a u Sarajevu Džonatan Mur.

Mur je gostujući na regionalnoj N1 TV poručio da je samo suverena Bosna i Hercegovina, koju čine dva entiteta i Distrikt Brčko, prihvatljiva za međunarodnu zajednicu.

Prodaja majica u Banjaluci - Sputnik Srbija
Srpska se ne boji pretnji ni Zapada ni Sarajeva

„Dodik zna da ne može doći do raspada BiH. Jedina sudbina BiH je ona u kojoj je suverena sa dva entiteta“, rekao je Mur komentarišući poruke predsednika Republike Srpske na obeležavanju Dana Republike u ponedeljak u Banjaluci.

Daleko bitnije je, kaže, baviti se životnim pitanjima.

„Moramo koncentrisati snage i baviti se pozitivnim pitanjima, kako poboljšati život. A ne samo razmišljati o 9. januaru, nego i o desetom, jedanaestom…“.

Mur se saglasio da su građani širom BiH frustrirani i nezadovoljni trenutnom situacijom u toj državi.

„Stoga je naša poruka političarima da rade svoj posao kako bi bilo daleko više pozitivnih pomaka. Evo, danas sam u Hrvatskoj koja je ostvarila svoje ambicije i postala članica Evropske unije“, rekao je on.

Upitan da li je u Zagrebu razgovarao o sve češćim porukama Hrvata za stvaranjem trećeg entiteta, Mur je rekao da je Hrvatskoj i njenoj predsednici jasan stav međunarodne zajednice.

„Neće biti trećeg entiteta. To je već godinama čvrsta pozicija međunarodne zajednice. Jasno mi je da Grabar Kitarović razume te stavove.“

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala