Sutra dopuna zahteva za izručenje Haradinaja

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMinistarka pravde Nela Kuburović
Ministarka pravde Nela Kuburović - Sputnik Srbija
Pratite nas
U toku sutrašnjeg dana Francuskoj će biti poslata dopuna zahteva za izručenje Ramuša Haradinaja, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović, ističući da Srbija Haradinaja traži za zločine nad civilnim stanovništvom i toku 1999. godine za koje mu se nije sudilo u Hagu.

U molbi za izručenje Haradinaja koja je u utorak poslata Francuskoj najavljeno da će biti dostavljeni dodatni dokazi koji se pre svega tiču naredbe za proširenje istrage protiv Haradinaja sa dokazima koji je potkrepljuju, precizirala je Kuburovićeva.

Naredbu o proširenju istrage protiv Haradinaja Tužilaštvo za ratne zločine danas je dostavilo Ministarstvu pravde i u toku je prevod dokumentacije, napomenula je Kuburovićeva.

Protesti u Prištini povod hapšenja Ramuša Haradinaja - Sputnik Srbija
Prištini ne treba Haradinaj na slobodi

Upitana zašto istraga koja je protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. godine još nije završena, ministarka je rekla da istraga nije mogla da se okonča jer Haradinaj, kao ni drugi okrivljeni u tom predmetu, nije bio dostupan srpskim pravosudnim organima i nije mogao da bude saslušan.

„To je razlog zašto postupak tako dugo traje i zašto je na snazi poternica za njim od 2005. godine“, rekla je ministarka pravde.

Komentarišući oslobađajuće presude Haškog tribunala prema Haradinaju, Kuburovićeva je navela da će francuski sud morati da uporedi dokumenta srpskog tužilaštva za ratne zločine i ona za šta ga je teretilo haško tužilaštvo.

„Potpuno su različiti događaji, vremenski okviri, kao i oštećeni. Haradinaj se pred Haškim tribunalom teretio za događaje koji su se dešavali od marta do septembra 1998. godine, a postupak pred Tužilaštvom za ratne zločine Srbije se vodi za događaje iz 1999. godine i uglavnom su vezani za jun“, rekla je Kuburovićeva.

Upitana da li veruje da će Francuska izručiti Haradinaja i da li će se on naći u sudnici u Beogradu, ministarka pravde je rekla da ne treba da govori o tome da li veruje ili ne.

Protest albanske dijaspore u Njujorku ispred misije Republike Srbije pri UN - Sputnik Srbija
Protest Albanaca u Njujorku za oslobađanje Haradinaja (foto)

„Francuska treba da poštuje Evropsku konvenciju o ekstradiciji kao i sve države EU. Francuska je postupila po poternici, što znači da mora da postupi i po molbi za izručenje i da utvrdi da li je Srbije dostavila dovoljno dokaza da Haradinaj bude izručen“, navela je Kuburovićeva.

Što se tiče hapšenja Haradinaja 2015. godine u Sloveniji, Kuburovićeva je rekla da tada slovenački organi nisu na adekvatan način obavestili Republiku Srbiju o hapšenju, te da Ministarstvo pravde nije ni imalo mogućnost da pošalje molbu za izručenje.

„Sada je na neki način drugačija procedura, mi smo već uputili jedan deo dokumentacije sa dokazima. Tokom sutrašnjeg dana ići će i dopuna molbe za izručenje, i smatram da će Francuska da postupi u skladu sa onim što je dostavljeno, s obzirom na to da će imati i te kako dovoljno dokaza da neko ko se tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom bude izručen“, rekla je Kuburovićeva.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala