Ivanić prekida komunikaciju sa Inckom ako se ne izvini

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić
Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je poređenje RS sa NDH uvreda za sve građane BiH, da očekuje javno izvinjenje visokog predstavnika Valentina Incka i da će u slučaju da ono izostane prekinuti komunikaciju sa međunarodnim predstavnikom.
Valentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. - Sputnik Srbija
Incku poslata knjiga „Zločini nad Srbima u NDH“

„Izjava visokog predstavnika u kojoj je poredio Republiku Srpsku sa Nezavisnom državom Hrvatskom je jedna od najgnusnijih stvari koje je sebi mogao da dozvoli čovek koji je u BiH došao da čuva mir, i što je još važnije — da čuva postojanje Republike Srpske. Verovati neutralnosti čoveka koji RS poredi sa NDH znači biti izuzetno politički naivan“, istakao je Ivanić.

Prema rečima srpskog člana Predsedništva BiH, takva retorika bila bi uvredljiva i da je došla od nebitnog, nevažnog pojedinca. „Kada tako nešto izgovori čovek koji je tu da obezbedi opstanak RS, onda ona dobija na svojoj punoj težini“, smatra Ivanić.

Ivanić je poručio da Inckov stav nije samo uvreda građana Republike Srpske već i uvreda za sve građane BiH, sve normalne ljude kojima je stalo da dve decenije posle rata Bosna i Hercegovina ne bude mesto stalnih sukoba.

Milorad Dodik na obeležavanju Dana RS - Sputnik Srbija
Dodik o Inckovom poređenju RS sa NDH: Kako klovn da čuva Dejton

Mladen Ivanić je rekao da od visokog predstavnika očekuje izvinjenje.

„Ako i posle svih ovih reakcija on to ne učini, to znači da veruje u to što je rekao, i pod tim uslovima ne vidim više nikakvu mogućnost komunikacije sa Valentinom Inckom“, zaključio je Ivanić.

Izjava visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Incka kako je proslava 9. januara, Dana Republike Srpske, ravna obeležavanju 10. aprila, datuma kada je 1941. godine uspostavljena Nezavisna Država Hrvatska, od juče izaziva osude u RS i Srbiji.

 

Izvor: RTS

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala