Dodik: Srpska je osnovana iz potrebe naroda da živi

© Tanjug / Zoran ŽestićMilorad Dodik na Svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske
Milorad Dodik na Svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske - Sputnik Srbija
Pratite nas
RS je nastala na zgarištima, nastala u miru, branila se i odbranila u ratu. Stvorena je i građena žrtvama boraca i odgovorni smo da čuvamo uspomenu na njih i da naše mlade vaspitamo na toj ljubavi prema naciji, prema državi, prema veri, poručio je na Svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske predsednik RS Milorad Dodik.

„Danas ne slavimo samo Dan RS, slavimo herojstvo i žrtve svih prethodnih ratova, naš način života, naš jezik, našu kulturu, veru, krsnu slavu. Okupljamo se, saborujemo i pokazujemo celom svetu da smo jedinstveni u tome. Ponos i jedinstvo su naše ključne reči“, rekao je Dodik.

On je naglasio da ovaj dan svedoči opredeljenost „da nastavimo da obeležavamo Dan naše republike“.

„Ovo nije inat, ovo je naša istorija. Dan RS je ustanovljen njenim osnivanjem. Srpska nije osnovana iz inata, osnovana je iz potrebe našeg naroda da živi u slobodi i da ima svoju državu i da tu državu sa vremenom pripojimo Srbiji“, poručio je Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Želimo sa drugima, ali čuvamo svoje

Dodik je istakao da su „nam branili da kažemo šta sanjamo“, ali da se „naš san obnavlja i jednog dana biće ostvaren“.

„Mi njima kažemo: živimo i sanjamo. Za naš narod u RS nema važnijeg datuma od ovog. Danas je BiH loše mesto za život. Zato RS, ukoliko se ugrozi Dejtonski sporazum, mora da bude spremna da razmišlja o svojoj budućnosti. Znamo da je RS i dalje nekima trn u oku. Posao nas političara je da jasno vidimo probleme. Znamo da je RS danas politička činjenica i da još nije prihvaćena u državnoj zajednici BiH.“

On se zapitao koliko vremena treba da prođe i „da li mi pasivno treba da čekamo da se to desi“.

Milorad Dodik govori na svečanom prijemu povodom Dana Republike Srpske u Beogradu. - Sputnik Srbija
Dodik ugostio patrijarha Irineja i arhijereje SPC

„Sve su to teme i pitanja o kojima treba da razmišljamo. Ne smemo nikad dozvoliti sebi da nam ugroze ono što je naše, a to je naš identitet. RS ostaje posvećena miru i stabilnosti i saradnji sa svima koji to hoće. Iznad svega želim da istaknem našu dobru saradnju sa Srbijom. RS će u narednom periodu gajiti otvorene i prijateljske odnose sa celim svetom, pogotovu ćemo jačati odnose sa našim prijateljima u Ruskoj Federaciji. Saradnja sa Rusijom je konkretizovana kroz niz projekata. Želimo da ojačamo odnose i sa NR Kinom.“

Dodik je dodao da bi RS želela da sa novom američkom administracijom napravi nove odnose.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala