Vanredna situacija u četiri opštine u Srbiji

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKISneg
Sneg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vanredna situacija proglašena je na teritorijama opština Sjenica, Medveđa, Aleksinac i Blace, a pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su više od 113 ljudi, rekao je načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Živko Babović.

Kada je u pitanju prohodnost puteva, Babović kaže da se stanje popravilo u odnosu na petak.

„Stanje se popravilo, jer su prohodniji putevi prvog i drugog prioriteta, a imamo problema na putevima trećeg i četvrtog prioriteta. To su obično putevi koji vode ka selima i seoskim putevima, pogotovo u Nišavskom, Zaječarskom, Pčinjskom, Sjeničkom okrugu“, rekao je Babović Tanjugu.

Mraz u Moskvi se spustio na -30 stepeni. - Sputnik Srbija
Evropa: Sneg, led, žrtve, zatvoreni Bosfor i Dardaneli (video, foto)

Navodi i da se u subotu ozbiljni problemi pojavili u Sjenici i Medveđi gde je proglašena vanredna situacija.

Kako je istakao, na teritoriji opštine Sjenica zbog velike količine snega i jakog vetra, koji prelazi čak 70 kilometara na sat, pojavili su se veliki snežni nanosi, što značajno otežava prohodnost puteva i upotrebu mehanizacije.

Često se dešava da je uzaludno čistiti nanose, jer vetar vraća još veću količinu snega, objašnjava on i dodaje da su snage na terenu.

„Tamo ima problema i sa snabdevanjem električnom energijom i vodosnabdevanjem, ali to je problem koji se pojavljuje skoro svake godine zbog toga što su za takvo mesto karakteristični veliki snegovi i niske temperature“, rekao je Babović.

Prema njegovim rečima, što se tiče ostalih delova Srbije, nema većih problema, osim sporadičnih nestašica električne energije, pre svega u seoskim područjima.

Reč je o par hiljada domaćinstava na celom prostoru države, što je uobičajeno kada su u pitanju niske temperature i snežni nanosi.

On navodi i da posebno zabrinjava nastavak hladnog talasa.

Podsećajući da je RHMZ za subotu proglasio crveni meteoalarm za celu teritoriju Srbije sa temperaturom od minus 15 stepeni, a u planinskim predelima i više od minus 20 stepeni Celzijusovih, on je istakao da će to značajno usporiti aktivnosti na probijanju puteva koji su trenutno neprohodni.

Sneg - Sputnik Srbija
Vanredna situacija u Sjenici, 103 sela odsečena od sveta (foto)

Što se tiče ugroženosti stanovništva, Babović kaže da tu nema nekih značajnih problema.

Prema njegovim rečima, snage Sektora za vanredne situacije i MUP-a, policije i Žandarmerije, uz pripadnike Vojske Srbije i njihove mehanizacije na terenu pomažu ljudima u nevolji.

„Pripadnici Sektora za vanredne situacije su evakuisali do 115 ljudi, pomogli im u nevolji, odnosno sklonili ih na bezbedno mesto“, rekao je Babović dodajući da su evakuisani ljudi iz jugoistočne i jugozapadne Srbije.

On je podsetio i da je u subotu proglašena vanredna situacija u opštinama Sjenica i Medveđa, a da je još u petak proglašena vanredna situacija na teritorijama Aleksinca i Blaca.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala