Patrijarh Irinej: Republika Srpska je srpsko nacionalno biće

© Tanjug / TANJA VALICPatrijarh srpski Irinej ispred hrama Sv. Save za Badnje veče
Patrijarh srpski Irinej ispred hrama Sv. Save za Badnje veče - Sputnik Srbija
Pratite nas
Patrijarh srpski Irinej stigao je večeras u Banjaluku, gde će prisustvovati proslavi Dana Republike Srpske, i poručio da je RS srpsko nacionalno i duhovno biće i da nije slučajno nastala.
Delije Foča čestitaju Republici Srpskpoj slavu - Sputnik Srbija
Srećna slava, Republiko Srpska (video)

Patrijarh Irinej je rekao da je RS „delo Božije da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima“.

Patrijarh Irinej je istakao je da je to istorijska činjenica koju moramo poštovati i čuvati, i uvek se sećati onih koji su postradali samo zato što su bili Srbi, pravoslavci, što su se krstili sa tri prsta, jer drugog greha nisu imali, prenele su banjalučke „Nezavisne novine“.

„Bolje je biti i stradalnik nego onaj koji izaziva stradanje. Mi smo religija krsta. Idemo za Hristom, nosimo njegov krst, onaj koji je Gospod nosio na Golgoti. Ali posle krsta postoji vaskrsenje, čemu se nadamo“, rekao je patrijarh Irinej.

U obraćanju okupljenim vernicima, srpski patrijarh izrazio je radost što može da učestvuje u proslavi povodom 25 godina Republike Srpske, ali i Božića sa srpskim narodom u Srpskoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala