Kampanopolis: Srednjovekovna zemlja čuda u Argentini

© Foto : campanopolis.com.arKampanopolis
Kampanopolis - Sputnik Srbija
Pratite nas
Argentinski milioner, koji je umirao od raka, proveo je poslednje godine svog života gradeći jedinstveno „srednjovekovno“ selo na periferiji Buenos Ajresa.

Argentinski milioner Antonio Kampana, sa dijagnozom terminalnog raka, 1976. godine odlučio je da proda svu svoju imovinu i provede ostatak svog života radeći nešto prijatno. I uprkos nedostatku stručnog obrazovanja u toj oblasti, okrenuo se arhitekturi.

Rezultat njegovih napora poznat je kao Kampanopolis — kompleks od oko 40 objekata rasutih na oko 200 hektara površine u Gonsales katanu na periferiji Buenos Akjresa, koji izgleda kao da je izašao iz srednjevekovne Evrope.

„On je bio čovek obdaren kreativnošću, strašću i dizajnerskim mozgom. Kampana je uvek započinjao maštom, projektovanjem svojih ideja i njihovim manifestovanjem u Kampanopolisu, mestu za koje je bilo potrebno više od 20 godina gradnje i koje je usko povezano sa nacionalnim nasleđem Argentine“, izjavio je Serhio Olivera, koordinator vodiča Kampanopolisa.

U vreme izgradnje Kampanopolisa, Buenos Ajres je prolazio kroz period intenzivne urbane obnove. Stare zgrade su srušene da bi se očistio put za nove visoke objekte, a neki od njihovih delova — prozori, vrata, ograde i ukrasi — prodati su na aukciji da bi se pokrili troškovi renoviranja. U tom periodu demontiran je znatan deo pruga argentinskih železnica i, zajedno sa ostalim elementima železničke infrastrukture, prodat najboljem ponuđaču. Kampana je kupio sav taj materijal i iskoristio ga da izgradi svoje selo, pri čemu mu je moto bio „reciklaža i optimizacija“.

Upotreba spasenog materijala dovela je do eklektičnog stila, amalgamskih elemenata koji pripadaju različitim stilovima arhitekture. A kada su posetioci njegovog „sela“ identifikovali mnoge elemente kao srednjovekovne, Kampana je odlučio da „prati ovaj stil“, rekao je Olivera za „Sputnjik mundo“.

„Ako pogledate senke Kampanopolisa postaje jasno da mesto ima srednjovekovni izgled, iako su materijali od kojih je izgrađen eklektični i pripadaju neodređenom dobu. Stoga selo izgleda haotično, ali je istovremeno i umetničko delo“, zaključio je on.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala