„HPC“ — pravoslavni Božić na ustaški način (video)

© AFP 2023 / STRINGERUstaške uniforme u Zadru
Ustaške uniforme u Zadru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska pravoslavna crkva, ustaška organizacija iz četrdesetih godina prošlog veka, i Projekat Velebit, koji poziva Hrvate na „samoorganiziranje jer se Srbi naoružavaju“, održavaju „liturgijski obred“ na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Od katedrale Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Zagrebu ih deli tek desetak metara. Skup obezbeđuje desetak interventnih policajaca, a među prisutnima je i bivši ministar branitelja Mijo Crnoja.

„To je naš top, nije njihov“, komentarisao je pucanj gričkog topa jedan od prisutnih.

Hrvatski voditelj Marko Jurič - Sputnik Srbija
Hrvatski novinar: Uvek pozdravite sa „Za dom spremni“

Marko Jurič, domaćin ustaškog slavlja i predstavnik Projekta Velebit, zatražio je od Hrvatske da registruje Hrvatsku pravoslavnu crkvu, a potom i da im nađu prostor gde će se održavati liturgijski obredi. U protivnom, kaže Jurič, redovno će ovakve akcije održavati na otvorenim javnim površinama.

„Zašto Hrvatska zanemaruje više od 16.000 Hrvata koji su se izjasnili kao pravoslavci? Možda zašto što oni ne pevaju četničke pjesme?“, zapitao se Jurič, a potom je kritikovao hrvatske političare što su ćutali dok je Vladimir Božović, izaslanik Aleksandra Vučića, pretio Hrvatskoj na proslavi Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića.

„Trebali su mu (Božoviću) reći: ’Gubi se tamo u svoj četnički brlog, u Beograd, odakle si i došao‘“, ističe Jurič.

„Dosta je podaništva. Dosta je klanjanja. Dosta je da se svaki dan moramo nekome opravdavati jesmo li ustaše ili nismo“, rekao je Jurič i zaradio ovacije okupljenih.

„Takvima kojima to treba govoriti trebamo jasno reći: ’Gospodo, odjebite!‘“

„Nećemo se više povlačiti i zadnja poruka je — krećemo u napad.“

 

Izvor: Indeks

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala