Šta je Plenković tačno rekao na prijemu u SNV

Pratite nas
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je na prijemu u Srpskom narodnom veću da se Hrvatska branila od „Miloševićeve agresije“, a ne od „velikosrpske agresije“, kako je prenela većina medija u regionu.

„Hrvatska je članica EU i NATO-a. Hrvatska se odbranila u pravednom i odbrambenom ’Domovinskom ratu‘, gde smo bili žrtva Miloševićeve agresije“, rekao je Plenković na prijemu u SNV povodom Božića.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić prihvatio Plenkovićevo izvinjenje

Nije jasno zašto se u izveštajima većine regionalnih medija na koje se juče pozvao i Tanjug pojavio termin „velikosrpska“, koji hrvatski premijer nije pomenuo.

Zabune je moguće stvorilo i saopštenje hrvatskog ministra spoljnih poslova Davora Iva Štira, u kojem se on poziva na Plenkovićevo obraćanje navodeći da je premijer spomenuo odbranu od velikosrpske agresije.

Činjenica je takođe da je ta sintagma o velikosrpskoj agresiji gotovo redovno korišćena od strane većine hrvatskih zvaničnika, pa i samog premijera.

Plenković, međutim, taj termin nije upotrebio na prijemu kojem su inače prisustvovali i ministri njegove vlade, što ranijih godina takođe nije bio slučaj.

Tanjug nije mogao u Plenkovićevom kabinetu da dobije komentar na pitanje da li se to može shvatiti kao promena retorike, odnosno da se odgovornost i krivica sa kolektiviteta prebacuju na određenu politiku, odnosno na Miloševićevu politiku.

Plenković je inače još rekao da su manjine ugradile važne aspekte programa ove Vlade, a da hrvatska država poštuje manjine i uložiće napore da se život manjina odvija na najbolji mogući način.

Predsednik HDZ-a Andrej Plenković - Sputnik Srbija
Hrvatska želi da reši sva pitanja sa Srbijom

Plenković je poručio da su božićni praznici trenuci koji u svim vernicima izazivaju najviše ljubavi i solidarnosti, kao i da su ti trenuci bitni za odnos Hrvata i srpske nacionalne manjine, ali i svih drugih manjina.

„Videli ste da smo tokom 2016. godine poslali poruku tolerancije i okrenutosti budućnosti“, rekao je Plenković.

On je ukazao da je 20. vek bio obeležen tragedijama, zbog čega vam, kako je rekao, nalažem obavezu da u 2017. godine pokrenemo proces suočavanja s prošlošću.

„Pitanja su se rešavala tokom devedesetih godina, a na nama je da taj proces na miran, zakonit način sada započnemo i da se odredimo prema svim pitanjima recentne prošlosti i da ostvarimo široki, društveni i politički konsenzus“, istakao je Plenković.

On je istakao da je to stav njegove vlade i izrazio uverenje da će u tom procesu predstavnici srpske i drugih manjina dati svoj doprinos.

Svim vernicima je poželeo srećan Božić i ugodne praznike, puno zdravlja u 2017. u duhu međusobne saradnje.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala