Najopasnija brana na svetu pred pucanjem: Mosulu preti potop!

© REUTERSPukotina na brani u Mosulu
Pukotina na brani u Mosulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki vojni zvaničnici izdali su dramatično upozorenje da postoji realna mogućnost od urušavanje najveće brane u Iraku. U slučaju da se to dogodi, posledice bi mogle da budu katastrofalne.

Naime, brana duga 3,4 kilometara na reci Tigar nalazi se 60 kilometara severno od Mosula, drugog najvećeg iračkog grada, koji još uvek delimično kontrolišu teroristi, ali sama brana više nije u rukama DAEŠ-a. Ipak, stručnjaci naglašavaju da džihadisti nisu najveći problem u celoj priči. Problem je u činjenici da je struktura brane takva da polako dolazi do pucanja, a Iračani nemaju sredstava za održavanje.

Stručnjaci tvrde da je urušavanje brane samo pitanje vremena i da bi to moglo prouzrokovati prirodnu katastrofu koja bi dovela do smrti milion i po ljudi, a milione ostavila bez struje i hrane.

Još 2007. godine američki vojni inženjeri su detaljno pregledali branu u Mosulu i relativno brzo zaključili da je u pitanju najopasnija brana na svetu, prenosi „Jutarnji list“.

„Nestabilna je. Ona praktično stoji na gipsu i krečnjaku, a zadržava 12 milijardi kubnih metara vode.“

U slučaju najmračnijeg scenarija, voda bi izbrisala dobar dio života oko Tigra.

Formirao bi se deset metara visok vodeni buldožer koji bi doslovce izbrisao Mosul. Nešto kasnije, stigao bi i do Bagdada…

© REUTERSAmerički vojni inžinjeri su ocenili daje ovo najopasnija brana na svetu.
Američki vojni inžinjeri su ocenili daje ovo najopasnija brana na svetu. - Sputnik Srbija
Američki vojni inžinjeri su ocenili daje ovo najopasnija brana na svetu.

Svake godine se brana sanira sa 200 tona materijala, ali izgleda da to ne pomaže previše. Pukotine su sve češće.

Zahvaljujući Mosulskoj brani, celi severni Irak ima pitku vodu, a milion ljudi snabdeveno je strujom.

Prisutnost džihadista u blizini takođe ne pomaže saniranju brane. Čak je sredinom 2014. godine DAEŠ na dve nedelje i zauzeo branu, ali na svu sreću, nisu ispunili obećanje da će je razoriti. Međutim, kad je kurdska vojska poterala džihadiste, ubrzo su shvatili da je cela oprema pokradena. Čak su i tehničari nestali — ili su ih džihadisti oteli, ili su jednostavno pobegli glavom bez obzira…

Situacija nikada nije bila dramatičnija i toga su svesne i iračke vlasti, pa su odlučile da angažuju italijansku kompaniju „Trevi Grup“ da pokuša da spasi njihovu zemlju od kataklizme.

Italijanski inženjeri dobili su 300 miliona dolara od Svetske banke za popravak brane, ali rizična situacija u vezi sa osiguranjem područja sputava završetak radova. Naime, kurdski i italijanski vojnici u stalnoj su pripravnosti zbog ekstremističkih napada.

Bolja opcija bi bila gradnja druge brane, ali politička i vojna nestabilnost i manjak materijalnih sredstava sprečavaju ostvarenje te ideje.

Popravak brane samo je privremeno rešenje, a Iračane bi trebalo evakuisati sa tog područja.

„Popravak će samo produžiti životni vek brani i odgoditi katastrofu“, smatra Nadhir el Ansari, stručnjak i profesor sa švedskog Lulea Univerziteta.

Ansari tvrdi da je brana sagrađena na nestabilnom tlu i da je urušavanje neizbežno.

„To je samo pitanje vremena. Biće gore nego da je nuklearna bomba bačena na Irak“, tvrdi Ansari i napominje kako se severno od brane nalazi stotinjak rupa u tlu, od kojih su neke velike i do 20 metara, i da će njihov broj i njihova veličina verovatno vremenom rasti.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala