Lavrov: Sastanak u Astani dodatak pregovorima u Ženevi

© Sputnik / Alexey KudenkoŠef ruske diplomatije Sergej Lavrov
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i njegov francuski kolega Žan Žak Ero razgovarali su telefonom o situaciji u Siriji, navodi se na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.
Turska vojska, Sirija - Sputnik Srbija
Turska vojska i pobunjenici ubili 32 pripadnika DAEŠ-a u Siriji

„Ruski ministar informisao je sagovornika o tekućoj situaciji u Siriji, gde je zahvaljujući garancijama Rusije, Turske i Irana uspostavljen režim prekida vatre koji se u celini poštuje i treba da posluži kao osnova za prelazak na političko rešavanje krize“, navodi se u saopštenju.

Osim toga, u razgovoru sa šefom francuske diplomatije Lavrov je izjavio da sastanak u Astani o Siriji treba da postane dodatak dijalogu u Ženevi, koji treba da objedini one koji kontrolišu situaciju „na zemlji“.

Za vreme telefonskog razgovora ministri su se dotakli i problema korišćenja hemijskog oružja u sirijskom konfliktu, kao i moguće akcije SB UN.

Navedeno je da je Lavrov naglasio potrebu da se svaka reakcija Saveta bezbednosti temelji na ustanovljenim činjenicama i da se izbegava svaka politizacija „hemijskog dosijea“ ne samo u Siriji, već i u Iraku, Libiji i drugim državama regiona.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala