Predvideo je „bregzit“, Trampa, a sada vidi i raspad EU do kraja 2017.

© Flickr / Crochyay BoxesIspletena zastava EU
Ispletena zastava EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Škotski profesor američkog Univerziteta Braun Mark Blajt, koji je predvideo „bregzit“ i pobedu Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, sada predviđa da će se Evropska unija raspasti do kraja ove godine.
Noam Čomski - Sputnik Srbija
Čomski: EU preti raspad zbog kraha neoliberalne politike

Blajt, koji predaje političku ekonomiju, uz već navedena predviđanja, predvideo je i rezultat italijanskog referenduma o ustavnim promenama, čiji je negativni ishod naterao na ostavku premijera Matea Rencija.

On tvrdi da će se EU raspasti, i to možda čak i pre nego što Velika Britanija pokrene raspravu o članu 50 Lisabonskog sporazuma EU, što je početak formalnog procesa izlaska iz Unije.

Uz to, Blajt u intervjuu Bi-Bi-Siju tvrdi da bi za Francusku kobne posledice mogla da ima i politika sprečavanja izbora za predsednicu države Marin le Pen koja ima veliku podršku u biračkom telu.

„Imamo izbore u Francuskoj koji se približavaju, u kojima je jako uverljiva opcija pobede Nacionalnog fronta u prvom krugu. Tada će svi u Francuskoj organizovati veliku koaliciju koja će pokušati da spreči njen izbor“, rekao je Blajt.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala