Novi put svile — od Kine do Britanije

© Foto : PixabayMapa sveta
Mapa sveta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jeftinije nego vazduhom, brže nego morem — Kina je pokrenula novu železničku liniju do Velike Britanije.

Put dugačak 12.000 milja će voditi preko Kazahstana, Rusije, Belorusije, Poljske, Nemačke, Belgije i Francuske do Barkinga u Istočnom Londonu, vožnja njime će trajati dve nedelje, a njime će do Britanije biti transportovani odeća, torbe i kućni aparati.

​London tako postaje petnaesti grad u Evropi koji će se naći na Novom putu svile, kako je tu rutu nazvala Vlada Kine. Originalni Put svile je predstavljao drevnu trgovinsku mrežu koja je povezivala Istok sa Zapadom i Kinu sa Sredozemljem.

U septembru 2013. godine kineski predsednik Si Đinping je predstavio plan za Novi put svile koji bi povezao Kinu sa Evropom.

Prvi teretni voz će tako krenuti direktnom prugom ka Velikoj Britaniji iz grada Jivua, industrijske prestonice Kine, do Barkinga u Istočnom Londonu kroz tunel ispod Lamanša.

Nedeljni transport, koji će se sastojati od 34 vagona, u kojima će se nalaziti roba u vrednosti od 4.9 miliona dolara, iz fabrika u gradu Jivu, nazvan je po citatu komunističkog revolucionarnog lidera Mao Cedunga:

„Istočni vetar će prevladati nad zapadnim vetrom.“

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala