Lunačekova o Haradinaju: EU da pritisne Srbiju da ga oslobode

© AP Photo / Hans PunzUlrike Lunaček, potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo
Ulrike Lunaček, potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček zatražila je od EU, povodom hapšenja Ramuša Haradinaja, da izvrši pritisak na Srbiju.

„Zadržavanje zastarelih međunarodnih naloga za hapšenje iz 2004. od Srbije, koja je u dijalogu pod posredovanjem EU sa Kosovom, potpuno je neprihvatljivo“, poručila je ona u saopštenju.

Prema njenim rečima, teško je razumeti zašto je Francuska, kao zemlja koja je među prvima priznala nezavisnost Kosova, uhapsila Haradinaja. 

Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova - Sputnik Srbija
Kakve su šanse da nam izruče Haradinaja

Potpredsednica Evropskog parlamenta apelovala je na šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini, kao i na vlade svih zemalja-članica EU, posebno one koje su priznale Kosovo, da jasno stave do znanja Srbiji da zadržavanje zastarelih naloga za hapšenje, kao što je ovaj, moraju biti povučeni.

Lunačekova je podsetila da je Haški tribunal dva puta oslobodio Haradinaja odgovornosti za zločine.

Premijer Vučić izjavio je na konferenciji za medije da će Srbija tražiti njegovo izručenje, kao i da tužilaštvo ima brojne dokaze protiv njega za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji. 

Narodni poslanik Milovan Drecun - Sputnik Srbija
Drecun: Bitno da ne bude pritisaka da Haradinaj bude oslobođen

Osim toga, Vučić je na pitanje novinara da li postoje pritisci da se Haradinaj oslobodi rekao da na njega i na Srbiju niko ne može da vrši pritiske.

Francuska policija je na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je izdala Srbija u sredu uveče uhapsila predsednika Alijanse za budućnost Kosova Haradinaja na aerodromu Bazel—Miluz—Friburg.

Njegovo hapšenje je za RTK potvrdila porodica Haradinaj, dok su, kako javljaju prištinski mediji, vlasti Francuske o njegovom pritvaranju obavestile vlasti u Prištini.

Poternicu za hapšenje Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine.

Haradinaj je 2015. godine bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, u Sloveniji, ali je posle nekoliko dana bio oslobođen.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala